Converting of polyvinyl chloride containing polypropylene wastes into fuels
Polivinilklorür içeren polipropilen atıkların yakıtlara dönüştürülmesi
- Tez No: 96587
- Danışmanlar: PROF. JALE YANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Cracking, Polymers, Dechlorination
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
V ÖZET Poüvinilklorür İçeren Polipropilen Atıkların Yakıtlara Dönüştürülmesi UÇAR, Suat Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Jale YANIK Ağustos 2000, 91 Sayfa Bu tezde, bir rafineri akımında Polipropilen (PP) ve Polipropilen (PP) / Poüvinilklorür (PVC) polimer kanşımlannın işlenebilirliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Ağır vakum gaz yağı ile model ve atık plastiklerin beraber işlenmesi gerçeMeştirilrniştir. PP/PVC polimer karışımı denemelerinde, ağır vakum gaz yağı içinde ağırlıkça %20 PP ve %5 PVC içeren karışım 350 °C'de pirolizlenmiştir. (Klor Giderme Basamağı). Sonra bu karışım H2 varlığında 400-450°C sıcaklık aralığında termal ve katalitik olarak parçalamıştır. (Hidrokraking Basamağı). PVC'nin yokluğunda, ağır vakum gaz yağı içinde ağırlıkça %20 PP içeren karışım klor giderme basamağı uygulanmaksızın hidrokrakinge uğratılmıştır. Kdrokraking işleminde, ürün dağılımı (gaz, sıvı, vaks, asfalten, kok) ve sıvı ürünün özellikleri üzerine, katalizör kullanımının, sıcaklığın ve reaksiyon süresinin etkisi incelenmiştir. Anahtar SözcüklerrParçalama, Polimer, Klor Giderme
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT CONVERTING OF POLYVINYL CHLORIDE (PVC) CONTAINING POLYPROPYLENE (PP) WASTES INTO FUELS UÇAR, Suat MSc in Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Jale YANIK August 2000, 91 pages The aim of this study was to investigate the processable of polypropylene (PP) and polypropylene (PP) / polyvinylchloride (PVC) polymer mixture in one of the refinery stream. Coprocessing reactions were performed with model and waste plastics in heavy vacuum gas oil (HVGO). In case of PP/PVC mixture, the blend containing 20 wt% PP and 5 wt% PVC in HVGO was pyrolyzed at 350°C (Dechlorination Step). Then this mixture was thermally and catalytic cracked in presence of H2 at 400-450°C (Hydrocracking Step). In absence of PVC, the blend containing 20 wt% PP in HVGO was hydrocracked without dechlorination step. In the hydrocracking step, the effect of catalyst,temperature and reaction time on the product distribution (gas, liquid, wax, asphaltene, and coke) and the properties of liquid products were investigated.