Anason tohumlarının değişik koşullarda depolanması
Storage of anise seeds in modified conditions
- Tez No: 96592
 - Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KARAÇALI
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Anason tohumlan, Depolama, Amse Seeds, Storage
 - Yıl: 2000
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ege Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET ANASON TOHUMLARININ DEĞİŞİK KOŞULLARDA DEPOLANMASI GÜNEYLİ, Atakan Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Danışman: Prof. Dr. İsmail KARAÇALI Temmuz 2000, 109 sayfa Bu çalışma, anason tohumlarının hasat sonrasında görülen kalite kayıplarını en aza indirmek ye ülkemizde uygulanabilir depolama tekniklerinin geliştirilmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal olarak kullanılan anasonlar İzmir Tekel İçki Fabrikaları Müdürlüğü' nden temin edilen Çeşme anasonudur. Çalışma 3 ayrı denemeden oluşmaktadır. İzmir Tekel İçki Fabrikaları Müdürlüğü' nün kullanmış olduğu depolardaki durumu tespit etmek için, Tekel deposunda çalışma yapılmıştır. Bu çalışma 3 aylık, 6 aylık ve 1 yıllık dönemler halinde yürütülmüştür. Depo üstü, depo altı ve depo kapı yanından örnekler incelenmek üzere laboratuara getirilmiştir. Cam kavanozlarda yapılan çalışma, %97N2, %87C02, %50N2 + %47C02 ve normal atmosferli ortam oluşturularak, gazların etkisi incelenmek üzere yürütülmüştür. Bu çalışma laboratuar koşullarında ve soğuk koşullarda sürdürülmüştür. Cam kavanozlu çalışmada örnekler 6 aylık ve 1 yıllık dönemler halinde incelenmiştir. Hava hareketinin ve ambalaj materyallerinin etkisini incelemek üzere, cam dolaplarda çalışma yürütülmüştür. Ambalaj materyali olarak polietilen torba ve jüt çuval kullanılmıştır. HavaVI hareketi, jüt çuvallara hava hareketsiz, iç hava dolaşımlı ve dış hava dolaşımlı olmak üzere 3 farklı şekilde uygulanmıştır. Bu çalışma da 6 aylık ve 1 yıllık dönemler halinde örnekler incelenmeye alınmışlardır. Anason tohumlarında kalite unsuru olarak ürünün nem miktarı, uçucu yağ miktarı, trans-anethol oranı, anise aldehit oranı, trans- anetholün anise aldehite oranı, renk parametreleri ve mikroorganizma populasyonu incelenmiştir. Tekel deposunda örnekler mevsimsel değişikliklerden etkilenmişlerdir. Depo üstü ve depo altı arasında nem ve sıcaklık farkından dolayı kalite değişimlerinde de farklılık gözlenmiştir. Uçucu yağ ve trans-anethol oksidasyon ve difüzyonla azalmıştır. Anise aldehit uçucu yağ ve trans-anethole bağlı kalarak artmıştır. Renkte oksidasyon oluşumuna göre matlaşmalar gözlenmiştir. Cam kavanozlarda yaptığımız çalışmada soğuk koşullarda kalite değişimi daha az olmuştur. Gazlı ortamlar daha iyi sonuç vermekle birlikte kendi aralarında bir fark gözlenmemiştir. Laboratuar koşullarında yapılan çalışmada kalite özellikleri mevsimsel değişikliklerden etkilenmiştir. Cam dolaplarda yaptığımız çalışmada hava hareketi uçucu yağ ve uçucu yağın bileşimindeki maddelerin difüzyonla kaybını artırmıştır. Oksidasyon oluşumu kalite değişmesini etkilemiştir. Ambalaj malzemeleri arasında bir fark gözlenmemiştir. Cam dolaptaki örneklerimiz de mevsimsel değişikliklerden etkilenmişlerdir. Yapılan tüm çalışmalarda ürünlerde mikroorganizma populasyonu tespit edilmiştir. Fakat tespit edilen bu mikroorganizmalar ürüne herhangi bir zarar vermemiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT STORAGE ÖF ANISE SEEDS IN MODIFIED CONDITION (Pimpinelle anisum L.) GÜNEYLİ, Atakan Department of Horticulture Supervisor;,Prof. Dr. İsmail KARAÇALI,:.-. July 2000, 109 pages This study was made in order to minimize the quality losses observe, during storage of anise seed and to develop an applicable storage techniques. Anise seeds were obtained from Directorate of İzmir Turkish State Monopoly (Tekel) Liquor Factories. The research was carried out to study 3 periods. A study on Tekel store was carried out to determine the situtation in stores used by İzmir Tekel Liquor Factories. The storage period studied was 3 month, 6 month and 1 year. Samples from upper part, lower part and near the door of the store were brought to the laboratory for analytical work. Glass jars were used to examine the effect of gâsses by forming an atmosphere with 97% N2, 87% CO2, 50% N2 + 47% CO2 and with normal atmosphere. This study was carried out at room temperature and cold conditions. The samples in glass jars were examined for 6 months and 1 year period. A glass-case was used in order to observe the effect of air movement and packaging materials. Polyethylene bags and jute sacks were used as packaing materials. Air movement was applied to jute sacks in 3 differnt ways; without air movement, inner air circulation and outer air circulation. These samples were again examined after 6 month and 1 year.VIII Produce moisture quantity, volatile oil quantity, trans-anethole ratio, anise aldehide ratio, ratio of anise aldehide to trans-anethole, colour parameters and microorganizms population were studied as quality parameters of anise seeds. The samples in Tekel store were effected by seasonal changes. Because of moisture and temperature differences between upper and lower parts of the store, the difference in quality were also observed. Volatile oil and trans-anethole were decreased with oxidation and diffusion. Anise aldehide was increased on the contrary volatile oil and trans-anethole. The colour became dull as a result of oxidation. In glass jars quality changes under cold conditions were less. The modified atmosferic conditions with gas gave better results, however no difference among gases were observed. In our study, the air movement increased the loss of volatile oil and compounds that made up volatile oil also decrease in glass-case. oxidation effected the quality changes. No difference between packaging materials was observed. Samples in glass-case were effected by seasonal changes. Microorganism population was seen in the produce in all the studies but these microorganisms did not affected the quality of the produce.