5.sınıf sayılar ve nicelikler öğretiminde çalışma kâğıtlarının tutum ve başarıya etkisi
The effect of worksheets on attitude and achievement in teaching numbers and quantities to 5th grade students
- Tez No: 965973
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLGÜN KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: sayılar ve nicelikler, çalışma kâğıtları, matematik eğitimi, tutum, akademik başarı, numbers and operations, worksheets, mathematics education, attitude, academic achievement
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, 5. sınıf matematik dersinin sayılar ve nicelikler öğrenme alanında hazırlanan çalışma kâğıtlarının öğrencilerin derse yönelik tutumları ve akademik başarıları üzerindeki etkisini incelemektir. Özellikle kalabalık sınıflarda ve materyal yetersizliğinin olduğu ortamlarda çalışma kâğıtlarının öğretimi bireyselleştirme ve anlamlı öğrenmeyi destekleme gücü değerlendirilmektedir. Yöntem: Araştırma, 2024-2025 eğitim- öğretim yılında Bitlis ili Adilcevaz ilçesinde MEB'e bağlı bir ortaokulun 5.sınıf öğrencilerinden oluşan 46 kişilik bir gruba uygulanmıştır. Çalışma, ön test-son test yarı deneysel desen çerçevesinde, 24 öğrenciden oluşan deney grubu ve 22 öğrenciden oluşan kontrol grubu ile yürütülmüştür. Deney grubuna yapılandırmacı yaklaşıma uygun hazırlanmış çalışma kâğıtlarıyla öğretim yapılırken, kontrol grubuna müfredata uygun yöntemlerle ders verilmiştir. Uygulama 7 hafta 35 ders saati sürmüştür. Araştırmada matematik başarı testi ve matematiğe yönelik tutum ölçeği veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Verilerin analiz sürecinde SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) istatistik programı kullanılmış; bu kapsamda betimsel istatistiklerin yanı sıra, grup içi ve gruplar arası karşılaştırmalar için bağımlı ve bağımsız örneklemler t-testi uygulanmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda, çalışma kâğıtları ile öğretim yapılan deney grubunun hem matematik dersine yönelik tutumlarının hem de akademik başarılarının anlamlı düzeyde arttığı belirlenmiştir. Ayrıca deney grubunun cinsiyete göre başarı ve tutum puanlarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmazken, kontrol grubunda bazı değişkenlerde farklılıklar gözlemlenmiştir. Sonuçlar: Çalışma kâğıtlarının öğretim sürecine dâhil edilmesi, öğrencilerin matematik dersine karşı olumlu tutum geliştirmelerini sağlamış ve akademik başarılarında artışa neden olmuştur. Araştırma sonucunda, yapılandırılmış ve hedef odaklı hazırlanan çalışma kâğıtlarının, özellikle sayılar ve nicelikler temasında etkili bir öğretim materyali olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to examine the impact of using worksheets prepared for the Numbers and Operations learning area in 5th-grade mathematics on students' attitudes towards the course and their academic achievement. The study also evaluates the potential of worksheets to individualize instruction and support meaningful learning, especially in crowded classrooms and environments with limited instructional materials. Method: The study was conducted during the 2024–2025 academic year with a total of 46 5th-grade students at a public middle school in Adilcevaz, Bitlis. A quasi-experimental pretest-posttest design was employed, involving an experimental group of 24 students and a control group of 22 students. While the experimental group received instruction through worksheets designed in accordance with the constructivist approach, the control group was taught using traditional teaching methods. The implementation lasted for 7 weeks and covered 35 class hours. Data were collected using a mathematics achievement test and an attitude scale toward mathematics. Data analysis was carried out using the SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) software. Descriptive statistics, along with dependent and independent samples t-tests, were employed to analyze the data. Findings: The results revealed a statistically significant improvement in both the academic achievement and attitudes toward mathematics in the experimental group taught with worksheets. No significant gender-based differences were found in the experimental group, whereas some variations were observed within the control group. Conclusions: Incorporating worksheets into the instructional process positively influenced students' attitudes toward mathematics and contributed to their academic success. The findings suggest that structured and goal-oriented worksheets are effective teaching materials, particularly in the Numbers and Operations learning area.