Sovyet sonrası Azerbaycan'ın manzara ressamları
Landscape painters of post-Soviet Azerbaijan
- Tez No: 966014
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FIRAT ARAPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sovyet Sonrası Sanat, Azerbaycan Manzara Temalı Çalışan Ressamlar, Bağımsız Sanat Anlayışı, Sanat Tarihi, Sovyet Dönemi Sanatı, Post-Soviet Art, Azerbaijani Landscape Painters, Independent Art Approach, Art History, Soviet Art
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışma, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Azerbaycan'da manzara resm sanatıne yönelen sanatçıların üretimlerini ve bu dönemde sanatın geçirdiği biçimsel ve içeriksel dönüşümleri incelemektedir. Araştırma, post-Sovyet dönemde doğa temsiline yönelik yaklaşımları, sanatçılar açısından kimlik, mekân ve tarih bağlamında ele alarak, manzara resm sanatının sanat pratiği içerisindeki yerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu araştırmada, Azerbaycan'ın sanat tarihi çerçevesinde özellikle Sovyet dönemi sanatı ile bağımsızlık sonrası gelişen sanat ortamı ele alınarak, manzara resm sanatının geçirdiği dönüşüm analiz edilmiştir. Sovyet ideolojisinin yön verdiği temsili yaklaşımlardan, bağımsızlıkla birlikte daha bireysel ve özgür ifade biçimlerine yönelim süreci irdelenmiştir. Sanat galerileri, bienaller ve devlet destekli sanat projeleri, sanatçıların uluslararası sanat sahnesine açılmalarına imkân tanımış; bu süreç, Azerbaycan çağdaş sanatının küresel düzeyde tanınırlığını artırarak, manzara resm sanatı gibi geleneksel türlerin yeniden yorumlanmasına da zemin hazırlamıştır. Doğal ve kentsel çevre temsilleri üzerine çalışan sanatçılar, tarihî motifleri çağdaş sanat yaklaşımlarıyla birleştirerek, görsel sanatların ifade alanını genişletmişlerdir. Özellikle modern teknikler, renk paletleri, ve deneysel sanat yaklaşımları ile Azerbaycan'ın kültürel ve sanatsal mirasını çağdaş dünyaya taşımışlardır. Dolayısıyla, bu araştırma, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Azerbaycan'da manzara temsiline dayalı sanat üretiminin geçirdiği dönüşümü, bu sürecin çağdaş sanat viii akımlarıyla etkileşimini ve ülkenin uluslararası sanat alanındaki yerini çok yönlü olarak değerlendirmiştir. Bağımsızlık sonrası sanatsal gelişim, sanatçılar tarafından üretilen eserler üzerinden incelenmiş ve Azerbaycan resim sanatının gelecekteki potansiyeli üzerine çıkarımlarda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines the production of artists who turned to landscape painting in Azerbaijan after the collapse of the Soviet Union and the formal and content transformations that art underwent during this period. The research aims to evaluate the place of landscape painting in art practice by considering the approaches to nature representation in the post-Soviet period in terms of identity, space and history from the perspective of artists. In this research, the transformation that landscape painting has undergone has been analyzed within the framework of Azerbaijan's art history, especially by examining the art of the Soviet period and the art environment that developed after independence. The process of turning from representational approaches guided by Soviet ideology to more individual and free forms of expression with independence has been examined. Art galleries, biennials and state-supported art projects have enabled artists to open up to the international art scene; this process has increased the recognition of Azerbaijani contemporary art at the global level and has also paved the way for the reinterpretation of traditional genres such as landscape painting. Artists working on representations of natural and urban environments have expanded the field of expression of visual arts by combining historical motifs with contemporary art approaches. They have brought the cultural and artistic heritage of Azerbaijan to the contemporary world, especially with modern techniques, color palettes, and experimental art approaches x Therefore, this research has evaluated the transformation of landscape-based art production in Azerbaijan after the collapse of the Soviet Union, the interaction of this process with contemporary art movements, and the country's place in the international art scene from a multifaceted perspective. The artistic development after independence was examined through the works produced by the artists, and inferences were made about the future potential of Azerbaijani painting.