Change and continuity in Russıan foreign policy towards Azerbaıjan in the post- Soviet Era
Sovyet sonrası dönemde Rusya'nın Azerbaycan'a dönük dış politikasındaki değişim ve devamlılık
- Tez No: 161345
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OKTAY TANRISEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Rusya, Azerbaycan, Güney Kafkasya, Dağlık Karabağ Sorunu, Hazar Denizi Enerji Kaynakları vıı, Russia, Azerbaijan, the South Caucasus, the Nagorno-Karabakh Conflict, the Caspian Sea Energy Resources
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
oz SOVYET SONRASI DÖNEMDE RUSYA'NIN AZERBAYCAN'A DÖNÜK DIŞ POLİTİKASINDAKİ DEĞİŞİM VE DEVAMLILIK Hüseynov, Elmar Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Oktay F. Tanrısever Temmuz 2005, 132 sayfa Bu tez Rusya'nın Sovyet sonrası dönemde Azerbaycan'a dönük izlediği dış politikasını incelemektedir. Sovyetler Birliği'nin dağılması Azerbaycan'ın bağımsızlığını elde etmesine yolaçmıştır. Bu gelişme Rusya ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin yeniden tamamlanmasın gerektirmiştir. Ancak, Sovyet sonrası Rusya Azerbaycan'ı diğer devletlerle özgürce ilişkilerini geliştirebilen tam anlamıyla bağımsız bir devlet olarak görmek istememiştir. Bu şekilde, Moskova Azerbaycan'ı kendi etki alanında tutmaya çalışmıştır. Bu amaçla Rusya Dağlık Karabağ sorunu ve Hazar Denizi petrol kaynaklarının kullanımı konularındaki etkisini başlıca iki politika aracı olarak Azerbaycan'ı kontrol altında tutmak için kullanmıştır. Vladimir Putin 2000 yılında Rusya Cumhurbaşkanı olarak seçildiğinde Rusya'nın Azerbaycan'a karşı olan politikasının eskiden olduğu gibi aynen devam mı edeceği yoksa değişecek mi olduğu belli değildi. 2000-2005 yılları arasındaki gelişmeler göstermiştir ki, Vladimir Putin Rusya'nın Hazar Denizi enerji kaynakları konusundaki eski tutumunu değiştirerek, Azerbaycan'a karşı daha çok işbirliğini esas alan bir tutum sergilemiştir. Bununla birlikte, Putin Rusya'mn Dağlık Karabağ sorununa ilişkin önceki pozisyonunu eskisi gibi devam ettirmiştir. Bu çalışma öne sürmektedir ki, Vladimir Putin' in 2000 yılında Rusya Cumhurbaşkanı olmasından sonra Rusya'nın Azerbaycan'a dönük izlediği dış politikasında hem bir değişim hem de bir devamlılık vardır. Bu anlamda, Putin dönemi Rus dış politikası temelde vipragmatik bir dış politika olarak kavramsallaştırılabilir. Bu kavramsallaştırma Rusya'nın Azerbaycan'a dönük izlediği dış politikasındaki hem değişim hem de devamlılığın belirlenmesini mümkün kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHANGE AND CONTINUITY IN RUSSIAN FOREIGN POLICY TOWARDS AZERBAIJAN IN THE POST-SOVIET ERA Hüseynov, Elmar M.S., Department of International Relations Supervisor: Assist. Prof. Dr. Oktay F. Tanrisever July 2005, 132 pages This thesis analyzes Russian foreign policy towards Azerbaijan in the post-Soviet era. The dissolution of the Soviet Union paved the way for the independence of Azerbaijan. This development necessitated the redefinition of the relationship between Russia and Azerbaijan. However, post-Soviet Russia was reluctant to treat Azerbaijan as a fully independent state that could develop its relations other states freely. In this way, Moscow sought to keep Azerbaijan under its own sphere of influence. To this purpose, Russia used its influence in the Nagorno-Karabakh conflict and the development of the Caspian Sea energy resources as its two main policy instruments for controlling Azerbaijan. When Vladimir Putin was elected as the President of Russia in 2000, it was not clear whether the previous Russian foreign policy towards Azerbaijan would continue as in the past or change. The developments between 2000 and 2005 show that Vladimir Putin changed the previous Russian stance on the Caspian Sea energy resources and took more collaborative posture towards Azerbaijan. However, Putin continued the earlier Russian position on the Nagorno-Karabakh conflict. This study argues that there has been both change and continuity in Russian foreign policy towards Azerbaijan since Vladimir Putin's rise to Russia's presidency in 2000. In this sense, Russian foreign policy under Putin could be conceptualized mainly as a pragmatic foreign policy. IVThis conceptualization makes it possible to identify both change and continuity in Russian foreign policy towards Azerbaijan.