Ege bölgesinde buğday verimi ile bazı iklim faktörleri arasında ilişkilerin belirlenmesi
Determination of the relationships between climatological factors and wheat yields at aegean region
  1. Tez No: 96604
  2. Yazar: İSMAİL DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECDET BUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ege bölgesi, iklim elemanları, buğday verimi ve korelasyon analizi, Aegean region, climatological factors, wheat yield and correlation analysis
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET EGE BÖLGESİNDE BUĞDAY VERİMİ İLE BAZI İKLİM FAKTÖRLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN BELİRLENMESİ DEMİR.İsmail Yüksek Lisans Tezi, Ziraat fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Necdet BUDAK Eylül 2000, 73 sayfa Bu tezin amacı Ege bölgesinde İzmir, Manisa, Denizli ve Muğla illerinin buğday verimleri ile Meteoroloji istasyonlarından elde edilen iklim verileri arasındaki ilişkileri incelemektir. Hem meteorolojik hem de buğday verimlerine ait değerler 21 yılı (1979-1999) kapsamaktadır. Çalışmada iklim verileri ile buğday verimi arasındaki korelasyon analizleri aylar, yıllar, iller ve genel toplam üzerinden yapılmıştır. Ege bölgesi koşullarında yağış ile verim arasında hiçbir önemli pozitif korelasyon bulunmazken sıcaklık ile verim arasında (r =-0.3**) önemli negatif korelasyonlar bulunmuştur. Diğer taraftan toprak sıcaklığı ile verim arasında (r= 0.1**) önemli pozitif ilişkiler bulunmuştur. Yağış ve yağışlı günler verim ile sadece Haziran ayında negatif korelasyona sahip olmuştur.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT DETERMINATION OF THE RELATIONSHIPS BETWEEN CUMATOLOGICAL FACTORS AND WHEAT YIELDS AT AEGEAN REGION DEMİR Ismail MSc in Thesis Ege University, Faculty of Agriculture, Department of Field Crops. Supervisor: Doç. Dr. Necdet BUDAK August 2000, 73 pages The objective of this thesis was to study the relationships between climatological factors provided from Meteorological Stations and the wheat yields of Izmir, Manisa, Denizli and Muğla at Aegean region. The correlation analysis was performed by using the meteorological observations and wheat yields based on months, years, provinces and general total. Under Aegean region conditions, there wasn't any significant positive correlation between rainfall and wheat grain-yield while temperature had significant (r=-0.3**) negative correlation with grain yield. On the other hand, soil temperature had positive significant (r= 0.1**) correlation with grain yield. Rainfall and rainy days had only negative significant correlation (r=-0,3) with grain yield in June.