Cam panel biyoreaktörlerde Chlorella sp. üretiminde ışık şiddeti ve ışık yolu uzunluğunun etkisi
The effect of light intensity and light path in the culture of Chlorella sp. glass-plate bioreactors
  1. Tez No: 96609
  2. Yazar: YAŞAR DURMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞEVKET GÖKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Chlorella, Işık yolu uzunluğu, Biyoreaktör, Chlorella, Light path, Bioreactor
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
rv ÖZET CAM PANEL BİYOREAKTÖRLERDE Chlorella sp. ÜRETİMİNDE IŞIK ŞİDDETİ ve IŞIK YOLU UZUNLUĞUNUN ETKİSİ DURMAZ, Yaşar Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Şevket GÖKPINAR Eylül 2000, 52 sayfa Ticari değere sahip Chlorella sp. laboratuvar dışında doğal aydınlık/karanlık peryotlannda kültürlenerek algal biyomas eldesi hedeflenmiştir. Bu amaçla Chlorella sp.'nin hücreleri laboratuvar dışında kurulan ince cam panel biyoreaktörlerde kültürü yapılmıştır. Günışığı şiddetinin algal büyümeye ve biyomas üretimi üzerine etkisini ölçmek için reaktörler farklı ışık yolu uzunluklarında (10 cm, 15 cm, 20 cm) tasarlanmıştır. Yapılan çalışmada farklı ışık yolu uzunluğuna sahip reaktörde (10 cm, 15 cm, 20 cm) sırasıyla alansal çıkış hızı 6,68 gr m“2 gün”1, 13,12 gr.m^gün“1 ve 6,44 gr m”2 gün“1, hacimsel çıkış hızları sırasıyla 0,084 gr İt”1 gün“1,0,164 gr.lt*1 gün”1 ve 0,76 gr İt“1 gün”1, maksimum hücre sayılan 36,5 x 106 hücre mi“1, 49 x 106 hücre mi”1, 49,5 x 106 hücre mi“1, maksimum spesifik büyüme hızlan 2,63 b g”1,ÖZET (Devamı) 3,06 b g“1,ve 3,59 b g*1 olarak hesaplanmıştır. Biyoreaktörlerde elde edilen Ortalama kuru ağırlığı sırasıyla 1,69 gr m”2 gün“1, 1,81 gr m”2 gün“1, 1,84 gr m”2 gün“1 'dir. C More ila sp. hücreleri üretiminde optimal hücre yoğunluğu ve optimal biyomas eldesi 15 cm ışık yolu uzunluğuna sahip biyoreaktörde elde edilmiştir (13,12 gr m'2 gün”1).
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT THE EFFECT OF LIGHT INTENSITY AND LIGHT PATH IN THE CULTURE OF Chlorella sp. GLASS-PLATE BIOREACTORS DURMAZ, Yaşar Msc in Fisheries Faculty, Aquaculture Department September 2000, 52 pages Supervisor: Prof.Dr. Şevket GQKPINAR This study has aimed to obtain algal biomass of Chlorella sp., which have commercial importance outside the laboratory conditions with in natural dark/light periods. With this aim, Chlorella sp. cells have been cultivated in thin plate glass bioreactor outside the laboratory. Reactors have been designed in three light path length (10 cm, 15 cm, 20 cm) to measure the effect of light intensity on growth and biomass reproduction It has been determined in the reactors with the light paths at 10, 15, 20 cm areal output rates were 6,68 gr m'2 d“1, 13,12 gr.m”2 d“1 6,44 gr m”2 d; volumetric output rates were 0,084 gr It“1 d”1,' 0,164 gr.lt“1 d”1 0,76 gr It“1 d”1 ; maximum cell numbers were 36,5 x 106 cell ml“1, 49 x 106 x cell ml”1, 49,5 x 106 cell ml“1, maximum specific growth rates were 2,63 b g”1, 3,06 b g“1, 3,59 b g”1 and average dry weights 1,69 gr m“2 d”1, 1,81 gr m“2 d”1, 1,84 gr m“2 d”1.ABSTRACT (Devamı) As a result optimal cell growth and optimal biomass in Chlorella sp., cultures were obtained in bioreactor with a light path of 15 cm (13,12 grm^d-1).