Örgütsel adaletin örgütsel mutluğa etkisinde örgütsel güvenin aracılık rolü
The mediating role of organizational trust in the effect of organizational justice on organizational happiness
  1. Tez No: 966110
  2. Yazar: MERAL KUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET AYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel mutluluk, örgütsel güven, örgütsel adalet, örgüt, Organizational happiness, organizational trust, organizational justice, organization
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı örgütsel adaletin örgütsel mutluluğa etkisinde örgütsel güvenin aracılık rolünü incelemektir. Yöntem: Bu araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Erzurum ili merkez ilçelerindeki (Aziziye, Palandöken, Yakutiye) ilkokullarda görev yapan öğretmenler oluşturmuştur. Araştırmanın örneklem grubu, basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Bu bağlamda 427 gönüllü öğretmen araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak Örgütsel Adalet Ölçeği, Örgütsel Mutluluk Ölçeği ve Örgütsel Güven Ölçeği kullanılmıştır.Veriler SPSS, AMOS istatistik programları kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırma bulguları, öğretmenlerin örgütsel adalet algılarının hem örgütsel mutluluk hem de örgütsel güven düzeyleri ile anlamlı ve pozitif yönde ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Örgütsel adaletin alt boyutlarından biri olan dağıtımsal adalet, öğretmenlerin mesleki mutluluğu ve bunun alt bileşenleri olan yönetsel davranışlar, insani ilişkiler ve okula karşı duygularla istatistiksel olarak anlamlı pozitif ilişkiler sergilemiştir. Benzer şekilde, işlemsel adalet ve etkileşimsel adalet boyutları da örgütsel mutlulukla ve alt boyutlarıyla pozitif yönde anlamlı bir ilişki göstermiştir. Örgütsel adaletin, öğretmenlerin örgütsel güven düzeyleri üzerinde de benzer biçimde etkili olduğu gözlenmiştir. Dağıtımsal, işlemsel ve etkileşimsel adalet boyutlarının, hem genel örgütsel güven hem de bu güvenin yöneticilere, meslektaşlara ve diğer paydaşlara yönelik alt boyutlarıyla pozitif ve anlamlı ilişkiler içinde olduğu belirlenmiştir. Öte yandan, örgütsel güven ile örgütsel mutluluk arasında da anlamlı ve olumlu ilişkiler tespit edilmiştir. Sonuçlar: Örgütsel adaletin örgütsel mutluluğa etkisinde örgütsel güvenin aracılık rolü bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to examine the mediating role of organizational trust in the effect of organizational justice on organizational happiness. Method: In this study, the relational screening model, one of the quantitative research methods, was used. The universe of the study consisted of teachers working in primary schools in the central districts of Erzurum province (Aziziye, Palandöken, Yakutiye) in the 2024-2025 academic year. The sample group of the study was determined by simple random sampling method. In this context, 427 volunteer teachers constituted the sample of the study. Organizational Justice Scale, Organizational Happiness Scale and Organizational Trust Scale were used as data collection tools in the study. Data were analyzed using SPSS, AMOS statistical programs. Findings: According to the findings obtained from the research, it is revealed that teachers' perceptions of organizational justice are significantly and positively related to both organizational happiness and organizational trust levels. Distributive justice, which is one of the sub-dimensions of organizational justice, has statistically significant positive relationships with teachers' professional happiness and its sub-components, administrative behaviors, human relations and feelings towards school. Similarly, procedural justice and interactional justice dimensions have also shown a positive and significant relationship with organizational happiness and its sub-dimensions. It has been observed that organizational justice has a similar effect on teachers' organizational trust levels. It has been determined that distributive, procedural and interactional justice dimensions have positive and significant relationships with both general organizational trust and the sub-dimensions of this trust towards managers, colleagues and other stakeholders. On the other hand, significant and positive relationships have also been determined between organizational trust and organizational happiness. Conclusions: Organizational trust has a mediating role in the effect of organizational justice on organizational happiness.