Co-pyrolysis of Göynük ori shale with low density polyethylene in autoclave and in free falling reactor and characterisation of co-pyrolysis products
Göynük bitümlü şistinin alçak yoğunluk polietilen ile otoklav ve serbest düşmeli reaktörde kapirolizi ve kapiroliz ürünlerinin karakterizasyonu
- Tez No: 96613
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT BALLİCE, PROF. DR. MEHMET SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: GBŞ, AYPE, piroliz, sinerjizm, kopiroliz, otoklav, serbest düşmeli reaktör, alifatik hidrokarbonlar, GOS, LDPE, pyrolysis, synergism, co-pyrolysis, autoclave, free falling reactor
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
V ÖZET GÖYNÜK BİTÜMLÜ ŞİSTİNİN ALÇAK YOĞUNLUK POLİETİLEN İLE OTOKLAV VE SERBEST DÜŞMELİ REAKTÖRDE KOPİROLİZİ VE KOPİROLİZ ÜRÜNLERİNİN KARAK7ERİZASYONU ÇINAR, Özlem Yüksek Lisans Tezi, "Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticileri: Doç. Dr. Levent Ballice Prof. Dr. Mehmet Sağlam Mart 2000, 160 sayfa Bu tezde GBŞ ile AYPE'nin iki farklı metod ile kopirolizi incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı, maksimum ürün oluşum sıcaklığının belirlenmesi, kopiroliz ürünlerinin karbon sayısına göre karakterize edilmesi, sinerjik bir etkileşimin varlığının incelenmesi, tutunma zamanı, sıcaklık, reaktör geometrisi ve basınç gibi faktörlerinin piroliz ürünleri üzerini etkilerinin belirlenmesidir. Bu amaçla, GBŞ, AYPE, ve toplam karbon bazmda 1:1 GBŞ, AYPE karışımının pirolizi otoklav ve serbest düşmeli reaktörde gerçekleştirilmiştir. Piroliz ürünleri kapiler gaz kromatografi ile analizlenmiş ve toplam ürün oluşum hızı sıcaklı ve zamanın fonksiyonu olarak belirlenmiştir. Piroliz ürünlerinin alifatik fraksiyonununda bulunan n-paraffin ve 1 -olefinler karbon sayısına göre sınıflandırılmıştır. Her iki yöntemde de GBŞ'nin AYPE ile beraberce pirolizlenmesinin etkisi, toplam organik karbonun uçucu organik ürünlere dönüşümünün deneysel ve hipotetik değerlerinin karşılaştırılması ile belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT CO-PYROLYSIS OF GÖYNÜK OIL SHALE WITHXOW DENSITY POLYETHYLENE IN AUTOCLAVE AND IN FREE FALLING REACTOR AND CHARACTERISATION OF CO- PYROLYSIS PRODUCTS ÇINAR, Özlem MSc in Chemical Engineering Supervisors: Assoc. Prof. Dr. Levent Ballice Prof. Dr. Mehmet Sağlam March 2000, 160 pages In this thesis the co-jjyrolysis of GOS with LDPE was investigated by using 2 different methods. The purpose of this study was to determine the maximum product evolution temperature, to characterise the co-pyrolysis products by carbon number, to investigate the existence of synergistic effect and to determine the effect of the factors influencing the pyrolysis product such as residence time, temperature, reactor geometry, and pressure. In this regard, pyrolysis experiments of GOS, LDPE and blend of GOS, LDPE on 1:1 total carbon ratio basis were carried out in free falling reactor and autoclave. Pyrolysis products were analysed by capillary gas chromatography and total product evolution rate was investigated as a function of temperature and time. n-Paraffins and 1- olefins in aliphatic fraction of pyrolysis products were classified according to carbon number. The effect of co-pyrolysis of GOS with LDPE was determined by calculating the difference between the experimental and the hypothetical mean value of conversion of total organic carbon into volatile products in both methods.