Ege bölgesinde seçilmiş bir yörede kuru incir üretim ve pazarlaması üzerine bir araştırma
A Research on the production and marketing of dried fig in a selected vicinity in Ege region
- Tez No: 96614
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN ABAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kuru incir üretimi, kuru incir pazarlaması, ekolojik tanm, Dried fig production, dried fig marketing, organic farming
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
V ÖZET EGE BÖLGESİNDE SEÇİLMİŞ BİR YÖREDE KÜRÜ İNCİR ÜRETİM VE PAZARLAMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÇUKUR, Tayfun Yüksek Lisans Tezi, Tanm Ekonomisi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Canan ABAY Ağustos 2000, 150 sayfa Bu çalışmada Türkiye'de kuru incir üretiminin gerçekleştirildiği Ege Bölgesinde İzmir ve Aydın illerindeki incir üretim alanları, üretim ve pazarlama durumları ortaya konmuştur. Üreticilerin kuru incir üretim ve pazarlamasında karşılaştıkları sorunlarının belirlenmesi amacıyla yöredeki bazı işletmelerin faaliyet sonuçlan analiz edilmiştir. Ayrıca gerek TARİŞ ve gerekse dışsatıma firmalarla da görüşülerek kuru incir sektöründe karşılaşılan sorunlara çözüm önerileri getirilmeye çalışılmıştır. Çalışma sonunda, üreticilerin kaliteli kuru incir yetiştirmede gerekli koşullan yerine getiremedikleri, dışsatıma fırmalann ise pazarlama organizasyonlannda bazı sorunlarla karşılaştıklan tespit edilmiştir. Aynca, üreticilerin ekolojik kuru incir yetiştiriciliği hakkında yeterince bilgili olmadıklan da belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT A RESEARCH ON THE PRODUCTION AND MARKETING OF DRIED FIG IN A SELECTED VICINITY IN EGE REGION ÇUKUR, Tayfun MSc in Agricultural Economics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Canan ABAY August, 2000, 150 pages In this study fig production and marketing in Ege Region of Turkey being the main dried fig production area and particularly İzmir and Aydm provinces have been examined. Activities of some farms have been analysed to determine the problems the producers face in production and marketing. Besides, Tariş and exporter firms have been interviewed to find out solutions to the problems of the fig sector. As a results, it has been found out that the producers do not supply required conditions for fig production and the exporter firms have problems in marketing organizations. It was also found out that the producers do not have enough information about organic fig production.