Farklı pullukların toprakta karşılaştıkları çeki direncinin model çalışmalarında tahmini ve pratik koşullarda sınanması üzerine bir araştırma
A Study on the prediction of pulling resistance of different moldboard plows using similitude studies and testing in situ
- Tez No: 96615
- Danışmanlar: PROF. DR. GALİP KEÇECİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çeki kuvveti, pulluk, toprak işleme, Drawbar power, plow, tillage
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
V ÖZET FARKLI PULLUKLARIN TOPRAKTA KARŞILAŞTIKLARI ÇEKİ DİRENCİNİN MODEL ÇALIŞMALARINDA TAHMİNİ VE PRATİK KOŞULLARDA SINANMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTmMA ÇELÎKEL, Burcu Yüksek Lisans Tezi,Tanm Makinalan Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Galip KEÇECÎOĞLU Temmuz 2000, 76 sayfa Bu tezde ilk olarak iki farklı tip toprakta (milli-tın, tın) bu toprakların işlenmesi için gerekli çeki gücü tahmini ve toprağın trafiğe uygunluğunun saptanması bakımından penetrasyon direnci ölçülmüştür. Traktör-üç nokta bağlantı sisteminde aletten kaynaklanan kuvvetlerin ölçülmesiyle, makina tasarımı ve traktörün çeki performansının belirlenmesi açısından önemli yararlar sağlanmıştır. Çeki kuvveti sadece toprak özelliklerine değil pulluk özelliklerine de bağlıdır. Bu nedenle Gorjatschkin rasyonel formülüne dayanarak k ve s katsayıları en küçük kareler metoduna göre bulunmuş ve çeki kuvvetinin azaltılması hususunda bazı veriler elde edilmiştir.VI Tarımsal toprak mekaniğinin geliştirilmesi ve toprak-alet ilişkilerinin saptanabilmesi amacıyla model teorisinden yararlanarak, toprak kanalında model çalışmaları yapmakta mümkündür. Bu sayede hem toprakta çalışılan aletlere yapılan çalışmaların teorik yaklaşımı başarılı hale gelir hem de para ve zaman kaybı azalır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A STUDY ON THE PREDICTION OF PULLING RESISTANCE OF DIFFERENT MOLDBOARD PLOWS USING SIMILITUDE STUDIES AND TESTING IN SITU ÇELİKEL, Burcu MSc. Thesis, Department of Agricultural Machinery Supervisor: Prof. Dr. Galip KEÇECİO?LU July 2000, 76 pages In this study, the penetration resistance of the two soils, silt- loam and loam soil, was measured to determine the pulling resistance for the purposes of plowing and appropriateness for the tractor traffic. Measuring the forces that comes to plow at the three-point hitch of the tractor provides some benefits for machinery design and determination of the tractor drawbar performance. Pulling resistance not only depends upon the tractor but also plow specifications. Hence, the coefficients, k and s were found based on the method of least squares and some information was obtain to reduce the pulling resistance of the plow.VIII It is possible to conduct studies in soil bins by using similitude approach for a better theoretical approaches, to save time, labor and to reduce finance. Similitude type of studies also make a great contribution to the development of soil mechanics and expansion of the knowledge in the field of the soil-tool mechanics.