Çocuklarda genel anestezi altında yapılacak olan dental işlemler öncesi ve sonrasında, çocuk hastalardaki dental anksiyete seviyelerinin farklı dental anksiyete ölçüm skalaları ile ölçülerek karşılaştırmalı olarak incelenmesi
A comparative evaluation of pediatric dental anxiety levels before and after dental procedures performed under general anesthesia using different dental anxiety measurement scales
  1. Tez No: 966147
  2. Yazar: BURÇE YURTGAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM KÜÇÜKEŞMEN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental Anksiyete, Çocuklarda Dental Anksiyete Ölçüm Yöntemleri, Çocukta Davranış Yönlendirme Teknikleri, Dental Anksiyete Ölçüm Skalaları, Genel Anestezi, Dental Anxiety, Dental Anxiety Measurement Methods in Children, Behavior Guidance Techniques in Children, Dental Anxiety Measurement Scales, General Anesthesia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Çalışmada, 4 - 14 yaş arasındaki çocuk ve adolesan hastalarda, dental anksiyete ile ilişkili faktörlerin belirlenmesinin yanı sıra, dental tedavilerinin genel anestezi altında gerçekleştirilmelerinin ardından, dental anksiyete düzeylerinin farklı dental anksiyete ölçüm skalaları ile ölçülüp karşılaştırılmalı olarak incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Ana Bilim Dalı Kliniği'ne başvuran, 4 - 14 yaş arasındaki 131 sağlıklı hastanın, genel anestezi ile yapılan dental işlemlerinden önce ve tedavileri bittikten sonra, iki farklı zaman diliminde, dental anksiyete ölçüm skalalarını cevaplandırmalarının ardından elde edilen verilerin, istatistiksel analiz yöntemleri ile değerlendirilmeleri sonucunda gerçekleştirildi. Veriler; Shapiro Wilk Testi, Mann Whitney U Testi, Pearson Ki Kare Testi, Fisher Exact testi, Levene testi, Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi istatistiksel olarak analiz edildi (p < 0,05). Bulgular: Çalışmamızda; 4 - 5 yaş grubuna ait FIS ve VPT değerleri arasındaki karşılaştırma sonuçlarına göre, T1 zamanından T2 zaman dilimine geçildiğinde, dental anksiyete değerlerinde anlamlı ve pozitif yönde (p < 0,05) bir artış yaşandığı; 6 - 11 ve 12 - 14 yaş grubuna ait CFSS- DS değerleri arasındaki karşılaştırma sonuçlarına göre ise T1 ve T2 zaman dilimindeki dental anksiyete değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadığı sonucuna ulaşıldı. Tüm yaş gruplarına uygulanmış olan FBRS değerlerinin ise; FIS ve VPT ile istatistiksel olarak anlamlı (p < 0,05), CFSS- DS ile ise istatistiksel olarak herhangi bir korelasyon göstermedikleri bulundu. Sonuç: Çalışmamızın sonuçları; çocuklardaki farklı yaş gruplarına ait dental anksiyete ve dental korkunun yaratmış olduğu olumsuz tedavi süreçlerinin daha iyi yönetilmesi, çocuk hastaya uygun davranış yönlendirme tekniklerinin seçimindeki faktörlerin tespit edilmesi ve en uygun davranış yönlendirme seçeneğinin etkin hale getirilebilmesi bakımından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to determine the prevalence of dental anxiety and related factors in children and adolescents aged 4 - 14 years, as well as to investigate the prevalence of dental anxiety in children and adolescents after dental treatment under general anesthesia using different dental anxiety measurement scales. Material and Methods: Our study was carried out by statistical analysis of the data obtained from 131 healthy patients between the ages of 4 - 14 years, who were admitted to Department of Pediatric Dentistry, Faculty of Dentistry, Suleyman Demirel University, before and after dental procedures performed under general anesthesia, at two different time periods. The data were statistically analyzed by Shapiro Wilk Test, Mann Whitney U Test, Pearson Chi-Square Test, Fisher Exact test, Levene test, Wilcoxon Signed Rank Test (p < 0,05). Results: In our study, according to the results of the comparison between FIS and VPT values of the 4 - 5 age group, there was a significant and positive (p < 0.05) increase in dental anxiety values from time T1 to time T2; according to the results of the comparison between CFSS- DS values of the 6 - 11 and 12 - 14 age groups, there was no statistically significant correlation between dental anxiety values at time T1 and T2. The FBRS values applied to all age groups were found to have a statistically significant correlation with FIS and VPT (p < 0,05) and no statistically significant correlation with CFSS- DS values. Conclusion: The results of our study are important in terms of better managing the negative treatment processes caused by dental anxiety and dental fear in children of different age groups, determining the factors in the selection of appropriate behavior guidance techniques for pediatric patients and making the most appropriate behavior guidance option effective.