Sürdürülebilir kentsel mekân tasarımında yenilikçi yaklaşımların değerlendirilmesi; suf@ kent mobilyası örneği
Evaluation of innovative approaches in sustainable urban design; example of suf@ urban furniture
- Tez No: 966146
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE YILMAZ BAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Akıllı Kentler, Kentsel Tasarım, Kamusal Mekân, Kent Mobilyası, SUF@, Sustainability, Smart Cities, Urban Design, Public Space, Urban Furniture, SUF@
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Akıllı şehirlerin hızla gelişimi, teknoloji ve sürdürülebilir tasarım ilkelerinin entegrasyonu yoluyla kentsel ortamların dönüşümünde önemli fırsatlar sunmaktadır. Ancak, sürdürülebilirliğe ulaşmak teknolojik gelişmelerin ötesine geçmeyi, doğada bulunan verimliliği ve dayanıklılığı taklit etmeye odaklanmayı gerektirmektedir. Tarih boyunca doğadan öğrenme ve taklit etme eğilimi, günümüzde Yeşil Tasarım, Ekolojik Tasarım, Biyofilik Tasarım, Biyomimikrik Tasarım, Rejeneratif Tasarım ve Ekomimetik Tasarım gibi farklı yaklaşımlar ile sürdürülmektedir. Tez kapsamında detaylı olarak ele alınan biyomimikri, doğadaki organizmalar ve ekosistemlerden ilham alarak insan ihtiyaçlarına çözüm üretmeyi amaçlayan bir tasarım yaklaşımı olarak öne çıkmaktadır. Biyomimikrinin etkileri, salt tasarım estetiğinin ötesine uzanır ve kentlerin karşılaştığı karmaşık zorlukları ele almak için sistemik yaklaşımlar öğretme vaadinde bulunur. Bu bağlamda tez, sürdürülebilir kentler oluşturmada tasarım yaklaşımlarını ve kent mobilyalarının süreçte bir araç olarak önemini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu tez, sürdürülebilirliği destekleyen kente müdahale araçlarını ve tasarım yaklaşımlarını incelemiş, SUF@ olarak adlandırılan bir kent mobilyası örneği de ürün olarak tasarlanmıştır. SUF@, hava temizleme kapasitesi ile ekolojik katkı sağlamakta; aynı zamanda kentsel alanlarda geçici dinlenme, buluşma noktaları ve halka açık alanlar oluşturmayı amaçlayan bir müdahale aracı olarak kurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The rapid development of smart cities offers significant opportunities for transforming urban environments through the integration of technology and sustainable design principles. However, achieving sustainability requires moving beyond technological advancements and focusing on imitating the efficiency and durability found in nature. This historical tendency to learn from and imitate nature is currently pursued through diverse approaches such as Green Design, Ecological Design, Biophilic Design, Biomimicry, Regenerative Design, and Ecomimetic Design. Biomimicry, which is discussed in detail within the scope of this thesis, stands out as a design approach that aims to create solutions for human needs by drawing inspiration from organisms and ecosystems in nature. The implications of biomimicry extend beyond mere design aesthetics and promise to teach systemic approaches to address the complex challenges faced by cities. In this context, the thesis aims to analyze design approaches in creating sustainable cities and the importance of urban furniture as a tool in this process. This thesis examines urban intervention tools and design approaches that support sustainability, and an example of urban furniture, called SUF@, was designed as a product. SUF@ provides ecological contributions with its air purification capacity; It was also designed as an intervention tool that aims to create temporary rest, meeting points and public spaces in urban areas.