Uyku bozukluklarında kullanılan polisomnografi dışı tanı yöntemlerinden stop-bang anketinin; abdominal obezite ile birlikte değerlendirildiğinde obstrüktif uyku apne sendromu tanısı öngörmedeki etkinliği
The effectiveness of the stop-bang questionnaire combined with abdominal obesity in predicting obstructive sleep apnea syndrome as a non-polysomnographic diagnostic tool
  1. Tez No: 966154
  2. Yazar: SEVİL AYDOĞAN DİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAŞİM BOYACI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Obstrüktif Uyku Apne Sendromu, STOP-BANG Anketi, Abdominal Obezite, Polisomnografi, Apne-Hipopne İndeksi, Obstructive Sleep Apnea Syndrome, STOP-BANG Questionnaire, Abdominal Obesity, Polysomnography, Apnea-Hypopnea Index
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Uyku Bozukluklarında Kullanılan Polisomnografi Dışı Tanı Yöntemlerinden STOP- BANG Anketinin; Abdominal Obezite İle Birlikte Değerlendirildiğinde Obstrüktif Uyku Apne Sendromu Tanısını Öngörmedeki Etkinliği Giriş ve Amaç Obstrüktif Uyku Apne Sendromu (OUAS), uyku sırasında tekrarlayan üst hava yolu tıkanmaları sonucu gelişen, horlama, gündüz aşırı uykululuk ve dinlendirici olmayan uyku ile karakterize yaygın bir solunum bozukluğudur. Polisomnografi (PSG), OUAS tanısında altın standart olmakla birlikte, yüksek maliyeti, zaman alıcı yapısı ve sınırlı erişilebilirliği nedeniyle yaygın taramalarda kısıtlı kullanılabilmektedir. Bu nedenle, çalışmamızda STOP-BANG anketi ile abdominal obezitenin birlikte kullanımının, OUAS tanısını öngörmedeki performansı değerlendirilmiş ve bu yaklaşımın kolay uygulanabilir, düşük maliyetli bir tarama aracı olarak potansiyeli araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem Çalışmaya poliklinik başvuru sonrası uyku laboratuvarında PSG planlanmış olan 86 hasta dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen kişilerin; yaş, cinsiyet, meslek gibi demografik bilgileri, ek hastalıkları, sigara öyküsü, antropometrik ölçümleri, OUAS ile ilişkili semptomları sorgulanarak kaydedildi. STOP-BANG anket skoru hesaplandı. Anket skoru 3 puan ve üzeri sonuçlandı ise OUAS açısından yüksek riskli olarak kabul edildi. Abdominal obezite değerlendirilmesinde ise bel çevresi ölçümü erkekler için ≥100 cm, kadınlar için ≥90 cm olması abdominal obezite lehine değerlendirilerek kaydedildi. Uyku laboratuvarında PSG uygulanarak, saatteki apne ve hipopne sayısı kaydedilerek AHİ değeri hesaplandı. AHİ'ye göre; basit horlama (AHİ 30) olarak sınıflandırıldı. Bulgular Çalışmamızda, STOP-BANG skoru düşük olup abdominal obezitesi bulunmayan bireylerde OUAS saptanmamıştır. STOP-BANG skoru yüksek olanlarda OUAS sıklığı anlamlı biçimde artmış, her iki risk faktörünün birlikte varlığında bu oran en yüksek seviyeye ulaşarak istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. STOP-BANG skoru düşük ve abdominal obezitesi olmayan bireylerle, STOP-BANG skoru yüksek ve abdominal obezitesi bulunan bireyler arasında AHİ değerleri açısından anlamlı fark görülmüştür. STOP-BANG ≥3 eşiğinde duyarlılık %95, özgüllük %45, PPV %85 ve NPV %75 olarak bulunmuştur. Abdominal obezitenin eklenmesiyle duyarlılık ve NPV %100'e, PPV %86'ya çıkmış, özgüllük %38'e düşmüştür. Sonuç Bu çalışma, STOP-BANG anketinin abdominal obezite ile birlikte değerlendirilmesinin, OUAS açısından yüksek riskli bireyleri daha doğru belirlemede fayda sağlayabileceğini ve uyku laboratuvarlarına yönlendirilecek hasta seçimini iyileştirebileceğini göstermektedir. Bu yaklaşım, özellikle kaynakların kısıtlı olduğu sağlık sistemlerinde PSG öncesi tarama sürecinin daha verimli yürütülmesine katkı sağlayabilir. Bulguların, daha geniş örneklemli ileri çalışmalarla desteklenmesi ve STOP-BANG anketine eklenebilecek yeni parametrelerle tarama protokollerinin geliştirilmesi, klinik uygulamaya önemli kazanımlar sunabilir.
Özet (Çeviri)
The Effectiveness of the STOP-BANG Questionnaire Combined with Abdominal Obesity in Predicting Obstructive Sleep Apnea Syndrome as a Non- Polysomnographic Diagnostic Tool Introduction and Aim Obstructive Sleep Apnea Syndrome (OSAS) is a common sleep disorder characterized by recurrent upper airway obstructions during sleep, accompanied by snoring, excessive daytime sleepiness, and non-restorative sleep. Although polysomnography (PSG) is the gold standard for diagnosing OSAS, its high cost, time-consuming nature, and limited availability restrict its use in widespread screening. Therefore, in this study, we evaluated the performance of combining the STOP-BANG questionnaire with abdominal obesity in predicting OSAS and investigated the potential of this approach as an easily applicable, low-cost screening tool. Materials and Methods A total of 86 patients who had been scheduled for polysomnography (PSG) in the sleep laboratory following outpatient clinic admission were included in the study. Demographic characteristics such as age, sex, and occupation, as well as comorbidities, smoking history, anthropometric measurements, and symptoms associated with obstructive sleep apnea syndrome (OSAS) were recorded through structured questioning. The STOP-BANG questionnaire score was calculated, and individuals with a score of ≥3 were considered at high risk for OSAS. For the assessment of abdominal obesity, a waist circumference of ≥100 cm in men and ≥90 cm in women was recorded as indicative of abdominal obesity. PSG was performed in the sleep laboratory, and the number of apneas and hypopneas per hour was recorded to calculate the apnea-hypopnea index (AHI). According to AHI values, patients were classified as simple snoring (AHI 30). Results In our study, no cases of obstructive sleep apnea syndrome (OSAS) were detected among individuals with a low STOP-BANG score and without abdominal obesity. The prevalence of OSAS increased significantly in those with a high STOP-BANG score, and this rate reached its highest level when both risk factors were present, showing statistical significance. A significant difference in apnea-hypopnea index (AHI) values was observed between individuals with a low STOP-BANG score and no abdominal obesity, and those with a high STOP-BANG score and abdominal obesity. At the threshold of STOP-BANG ≥3, sensitivity was found to be 95%, specificity 45%, positive predictive value (PPV) 85%, and negative predictive value (NPV) 75%. With the addition of abdominal obesity, sensitivity and NPV increased to 100%, PPV to 86%, while specificity decreased to 38%. Conclusion This study demonstrates that the combined evaluation of the STOP-BANG questionnaire and abdominal obesity may enhance the identification of individuals at high risk for obstructive sleep apnea syndrome (OSAS) and improve patient selection for referral to sleep laboratories. This approach may contribute to a more efficient pre-PSG screening process, particularly in healthcare systems with limited resources. Supporting these findings with larger-scale prospective studies and developing screening protocols by integrating new parameters into the STOP-BANG questionnaire could provide significant benefits for clinical practice.