Yumurtacı damızlıklarda kısmi yumurta verim kayıtlarına ait parametre tahminleri
Parameter estimations of partial egg production records in layers
  1. Tez No: 96619
  2. Yazar: YAKUT ÜNVER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL OĞUZ, DOÇ. DR. YAVUZ AKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Partial egg production, selection, variance components, heritability, correlations, transformation
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
V ÖZET YUMURTACI DAMIZLIKLARDA KISMİ YUMURTA VERİM KAYITLARINA AİT PARAMETRE TAHMİNLERİ ÜNVER, Yakut Yüksek Lisans Tezi, Zootekni Bölümü Tez Yöneticileri: Doç. Dr. ismail OĞUZ Doç. Dr. Yavuz AKBAŞ Ocak 2000, 89 Sayfa Bu çalışmada, çeşitli uzunluklardaki kısmi yumurta verimlerinden seleksiyon kriteri olarak yararlanma olanakları araştırılmış, yetiştiricilik masraflarını azaltıcı yönde çözümler aranmıştır. Eşeysel olgunluk yaşı ve kısmi yumurta verimleri için dört farklı modelden genetik parametreler elde edilmiştir. Hata değişkenleri normal dağılış göstermeyen özelliklere Box-Cox transformasyonu uygulanmıştır. Araştırma sonuçları, kısmi yumurta verim dönemleri arasında birbirine komşu olan dönemler dışında yüksek, eşeysel olgunluk yaşı ile yumurta verimleri arasında da düşük ve negatif düzeyde ilişki bulunduğunu göstermiştir. Ayrıca haftanın tüm günü kayıt tutma yerine haftada iki güne kadar kayıt tutmanın da yeterli olacağı görülmüştür. Bu sonuçlara göre toplam yumurta veriminin artırılmasında kısmi verimlerden yararlanmanın ve kayıt tutma sıklığının azaltılmasının uygun olduğu saptanmıştır. Anahtar sözcükler : Kısmi yumurta verimi, Seleksiyon, Varyans öğeleri, Kalıtım derecesi, Korelasyon, Transformasyon
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT PARAMETER ESTIMATIONS OF PARTIAL EGG PRODUCTION RECORDS IN LAYERS ÜNVER, YAKUT MSc in Animal Science Supervisors: Assoc. Prof. Dr. İsmail O?UZ Assoc. Prof. Dr. Yavuz AKBAŞ January 2000, 89 pages In this research, using of partial egg production as a selection criteria and alternative approaches for decreasing the cost of breeding were investigated. Genetic parameter estimates for sexual maturity and partial egg records were obtained from four different model. Box-Cox transformation method was used for traits having nonnormal distribution. The results of study showed that there are a positive correlation between remote egg production periods and a negative correlation between sexual maturity and egg production periods. And it also determined that up to two day recording in a week suitablev than whole week recording. From these results, it is seen that partial egg production records as a selection criteria, improve total egg production and it is also seen suitable decreasing of frequency of recording period.