Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinde kamu diplomasisi ve yumuşak güç araçları
Public diplomacy and soft power tools in Turkey-Azerbaijan relations
  1. Tez No: 966236
  2. Yazar: VALADDIN BANDALIYEV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN TAŞPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, Türkiye, Yumuşak Güç, Kamu Diplomasisi, Stratejik Araçlar, Azerbaijan, Turkey, Soft Power, Public Diplomacy, Strategic Instruments
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Kamu diplomasisi, klasik diplomasiden farklı olarak, devletlerin yabancı toplumlarla doğrudan temas kurarak kamuoylarını etkileme, sempati kazanma ve böylece dış politika hedeflerine destek oluşturma arayışıdır. Bu bağlamda yumuşak güç teorisi, bir devletin çekiciliğe dayalı gücünü; yani zorlamadan, cezbederek etki kurma yeteneğini tanımlar. Yumuşak güç, özellikle küçük ve orta ölçekli ülkeler için maliyeti düşük ve etki alanı geniş bir dış politika aracına dönüşmektedir. Kamu diplomasisi, devletlerin yalnızca hükümetler arası ilişkilerle değil, diğer toplumların halklarına doğrudan ulaşarak uluslararası imajlarını ve etkilerini artırmayı hedeflediği bir dış politika aracıdır. Bu çerçevede, yumuşak güç; bir ülkenin değerleri, kültürü ve politikalarıyla başka toplumları cezbetme ve ikna etme kapasitesi olarak tanımlanır. Azerbaycan, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra hem ulusal kimliğini yeniden inşa etmek hem de uluslararası alanda meşruiyet kazanmak için kamu diplomasisini bilinçli bir strateji haline getirmiştir. Bu bağlamda, özellikle enerji diplomasisi, kültürel mirasın tanıtımı ve uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapma gibi faaliyetler üzerinden yumuşak güç kapasitesini artırmaya çalışmaktadır. Hazar enerji kaynaklarının uluslararası medya ve ekonomik platformlarda tanıtımı, Azerbaycan'ın yalnızca bir enerji tedarikçisi değil, aynı zamanda modern ve güçlü bir aktör olarak algılanmasını sağlamaktadır. Azerbaycan örneğinde, kamu diplomasisinin özellikle Karabağ meselesi sonrasında uluslararası kamuoyunda algı yönetimi açısından nasıl stratejik bir araç olarak kullanıldığına odaklanılmıştır. Azerbaycan, kültürel etkinlikler, medya projeleri, diaspora faaliyetleri ve uluslararası spor organizasyonları gibi yumuşak güç unsurlarını kullanarak hem kültürel mirasını tanıtmakta hem de bölgesel politikalarını meşrulaştırmaya çalışmaktadır. Ayrıca, Türk dünyası ile olan tarihi ve kültürel bağların vurgulanması, Azerbaycan'ın kamu diplomasisini güçlendiren önemli bir eksen olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Public diplomacy, unlike traditional diplomacy, involves states engaging directly with foreign societies to influence public opinion, cultivate sympathy, and thereby generate support for their foreign policy objectives. In this context, the theory of soft power refers to a state's capacity to exert influence through attraction rather than coercion—achieving goals by enticing others rather than pressuring them. For small and medium-sized countries in particular, soft power has become a low-cost and high-impact foreign policy instrument. Public diplomacy functions as a tool through which states aim to enhance their international image and influence not only via intergovernmental relations but also by directly engaging with foreign publics. Within this framework, soft power is defined as a country's ability to attract and persuade others through its values, culture, and policies. Following the dissolution of the Soviet Union, Azerbaijan has deliberately adopted public diplomacy as a strategic means to reconstruct its national identity and gain international legitimacy. In this regard, the country has sought to strengthen its soft power particularly through energy diplomacy, the promotion of cultural heritage, and the hosting of international events. The promotion of Caspian energy resources on international media and economic platforms has contributed to Azerbaijan being perceived not merely as an energy supplier, but also as a modern and influential actor on the global stage. This study focuses on how Azerbaijan has strategically utilized public diplomacy—especially in the post-Karabakh conflict period—as a means of managing international perception. Through cultural activities, media initiatives, diaspora engagement, and the organization of international sports events, Azerbaijan both showcases its cultural legacy and seeks to legitimize its regional policies. Additionally, the emphasis on historical and cultural ties with the Turkic world has been identified as a key axis that reinforces Azerbaijan's public diplomacy efforts.