İzmir ve Aydın yörelerinde örtü altı çilek yetiştiriciliğinde kullanılmakta olan mikro sulama sistemlerinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
The Problems and suggested solutions on microirrigation systems used for strawberry production under the plastic covered tunnels in the regions of İzmir and Aydın
  1. Tez No: 96624
  2. Yazar: BARIŞ TAŞÇI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERDOĞAN UZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çilek üretimi, mikro sulama, Strawberry production, microirrigation
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
ÖZET İZMİR VE AYDIN YÖRELERİNDE ÖRTÜ ALTI ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KULLANILMAKTA OLAN MİKRO SULAMA SİSTEMLERİNDE KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ TAŞÇI, Barış Yüksek Lisans Tezi, Tanın Makinalan Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Erdoğan UZ Nisan 2000, 182 Sayfe Bu tezde, Ege Bölgesi illerinden İzmir ve Aydın illerinde en yoğun çilek üretiminin yapıldığı İzmir ili Menemen ilçesi Emiralem yöresi ve Aydın ili Sultanhisar ilçesinde çilek üretim işletmeleri seçilmiş, her bir işletmeye gidilerek işletme sahipleri İle yüzyüze görüşülmüş, işletmelerdeki mevcut sulama sistemleri incelenmiş, mevcut sistemlerde karşılaşılan sorunlar tesbit edilmiş ve bu sorunları çözmeye yönelik bazı öneriler getirilmeye çalışılmıştır. Araştırma sonucunda, işletme sahiplerinin hiçbirinin sistem unsurlarının seçimini, projelendirilmesini ve sistemin kurulmasını konunun uzmanı olan bir kişiye yaptırmadıkları ve işletme sahiplerinin basınçlı sulama sistemleri konusundaki bilgilerinin çok yüzeysel olduğu, bu sistemler hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları belMenmiştir. İşletmelerdeki mevcut tüm sistemlerde kontrol birimlerinin tekniğe uygun olmadıktan, tüm işletmelerdeki sistemlerde tıkanma ile ilgili sorunların bulunduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
vu ABSTRACT THE PROBLEMS AND SUGGESTED SOLUTIONS ON MICROIRRIGATION SYSTEMS USED FOR STRAWBERRY PRODUCTION UNDER THE PLASTIC COVERED TUNNELS IN THE REGIONS OF IZMIR AND AYDIN TAŞÇI, Bans MSc. in Agricultural Machinery Supervisor ProfDr. Erdoğan UZ April 2000, 182 Pages In this study, the strawberry production facilities located in Emiralem and Suhanhisar, the villages in the district of Izmir and Aydın, respectively were chosen. The facilities were visited in order to understand the current problems related to microirrigation systems and to generate solutions. From the study, it was concluded that none of the facility owners has consulted with the experts on the selection, design and the assembly of the microirrigation systems and they have limited knowledge on the systems they have been using. It was also found that the control units of the irrigation systems do not conform with the techniques. Clogging type of problems were also spotted in the acuities visited.