Türkiye'de güreş develerindeki kan parazitlerininmikroskobik ve moleküler olarak yaygınlığınınaraştırılması
Investigation of microscopic and molecular prevalence ofblood parasites in wrestling camels in Turkey
  1. Tez No: 930741
  2. Yazar: HAMİT ERAY YEŞİLÇAYIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN AYPAK, DR. ÖĞR. ÜYESİ METİN PEKAĞIRBAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Parazitoloji, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: Güreş develeri, Kan parazitleri, Mikroskopi, Polimeraz zincir reaksiyonu, Blood parasites, Microscopy, Polymerase chain reaction, Wrestling camels
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Parazitolojisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Veteriner Parazitoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Bu araştırma, Türkiye'de çoğunlukla Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgelerinde bulunan güreş develerinde kan parazitlerinin mikroskobik ve moleküler yöntemler ile tespit edilmesi ve yaygınlığının ortaya konulması amacı ile yapıldı. Gereç ve Yöntem: Araştırma için, Kasım 2021 ile Aralık 2023 tarihleri arasında yapılan saha çalışması sonucunda, güreş develerinden toplam 90 kan örneği elde edilmiştir. Bu örnekler Aydın (26), Antalya (24), Çanakkale (13), Denizli (8), İzmir (6), Balıkesir (5), Muğla (4) ve Manisa (4) illerinden toplanmıştır. Elde edilen örneklerin analizi, ışık mikroskobu altında mikroskobik olarak ve PZR metodu ile moleküler olarak yapılmıştır. Bulgular: Giemsa boyama yöntemiyle hazırlanan kan preparatlarının ışık mikroskobu altında incelenmeleri neticesinde ve moleküler olarak etkenlere ait DNA varlığının tespiti için yapılan PZR sonucunda; Trypanosoma, Theileria, Babesia ve Anaplasma türlerine ait herhangi bir hastalık etkeni tespit edilemedi. Sonuç: Bu çalışmada, Türkiye'de güreş develerinin bulunduğu Aydın, Antalya, Balıkesir, Çanakkale, Denizli, İzmir, Manisa ve Muğla Yörelerinde güreş develerinden alınan örneklerde Trypanosoma, Babesia, Theileria ve Anaplasma türlerinin varlığına dair bir kanıt bulunamadı.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted with the aim of detecting blood parasites in wrestling camels, predominantly found in the Aegean, Mediterranean, and Marmara regions of Turkey, using microscopic and molecular methods, and determining their prevalence. Material and Methods: For the study, a total of 90 blood samples were obtained from wrestling camels as a result of fieldwork conducted between November 2021 and December 2023. These samples were collected from Aydın (26), Antalya (24), Çanakkale (13), Denizli (8), İzmir (6), Balıkesir (5), Muğla (4), and Manisa (4). The analysis of the obtained samples was carried out microscopically under a light microscope and molecularly using the PCR method. Results: As a result of the examination of blood preparations stained with the Giemsa method under a light microscope and the PCR test conducted for the detection of the DNA presence of the causative agents, no disease agents of Trypanosoma, Theileria, Babesia, and Anaplasma species were detected. Conclusion: In this study, no evidence of the presence of Trypanosoma, Babesia, Theileria, and Anaplasma species was found in the samples obtained from wrestling camels in the regions of Aydın, Antalya, Balıkesir, Çanakkale, Denizli, İzmir, Manisa, and Muğla, where wrestling camels are found in Turkey.