The Effect of aging on physical and mechanical properties of poly (vinyl chloride) compounts
Yaşlandırma testlerinin poli (vinilklörür) kompoundu üzerindeki fiziksel ve mekanik özelliklerindeki değişimi
  1. Tez No: 96635
  2. Yazar: DİDEM KALE (EKER)
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT YENİGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: PVC, physical and chemical aging
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
V ÖZET YAŞLANDIRMA TESTLERİNİN POLİ (VİNİL KLORÜR) KOMPOUNDU ÜZERİNDEKİ FİZİKSEL VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNDEKİ DEĞİŞİMİ KALE, Didem Yüksek Lisans Tezi, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mesut YENİGÜL EYLÜL, 2000, 85Sayfa Bu tezde, poli(vinil klorür) kompound'unun farklı sıcaklıklarda yapılan etüv testleri sonunda fiziksel ve mekanik özelliklerindeki değişimi incelenmiştir. Hazırlanan profil örnekleri 3' er saat boyunca, 60, 80 ve 100 ° C 'de, her 20 dakikada bir adet örnek dışarı alınarak etüvde tutulmuştur. Profil yüzeyindeki renk değişimi; ısının dağılımı, numunelerin üst yüzeyinde konveksiyonel, alt yüzeyinde ise hem konveksiyonel hem de kondüksiyonel olarak iletimi dolayısıyla, alt ve üst yüzeye ait % değişim, her test için ayrı ayrı incelenmiştir. Renk (L, a, b) ve parlaklık değerleri, ölçü değişimi testi, çift V çentik, çekmede uzama, soğuk dolap, köşe kaynak, vicat testleri, ıslanma açısı ölçümleri örneklere uygulanmıştır. PVC 'nin Tg (camsı geçiş) sıcaklığının 80 °C olduğu gözönünde bulundurulursa, %80 'i PVC içerikli olan örnklerde, seçilmiş olan 60, 80 ve 100 ° C kritik değerlerdir. Test sonuçlarına bakıldığında 100 °C de malzemede bozunma başladığı, diğer iki sıcaklığa nazaran daha farklı bir yapı sergilediği gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler; PVC, fiziksel ve kimyasal yaşlanma J
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE EFFECT OF AGING ON PHYSICAL AND MECHANICAL PROPERTIES OF POLY (VINYL CHLORIDE) COMPOUNDS KALE, Didem MSc in Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mesut YENİGÜL September, 2000, 85 pages In this thesis, the effect of aging on physical and mechanical properties of poly (vinyl chloride) compounds is studied. Prepared samples are tested at three different temperatures (60, 80 and 100 °C) putting in an oven and then one out of the sample is taken every 20 minutes. Top and bottom surface of the each sample is checked since on top surface heat is transferred by convection, however on bottom surface transfer is occurred by conduction. Mechanical and physical testing of polymer materials are carried out to obtain numerical values for mechanical properties, in order to identify or classify materials. Tests are included colour (L, a and b) and brightness changes after oven test, shrinkage, double V notched, tensile strength, impact strength at low temperature, corner welding, contact angle, vicat test. These are used to know mechanical properties of PVC window profile for product performance. Since the Tg (glass transition temperature) of PVC compound is known as 80 °C, test temperatures are critical ones.