Converting of polyvinyl chloride containing polyethylene wastes into fuels
Polivinilklorür içeren polietilen atıkların yakıtlara dönüştürülmesi
  1. Tez No: 96636
  2. Yazar: TAMER KARAYILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. JALE YANIK, PROF. DR. MİTHAT YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Geri Kazanım, Hidrokraking, Recycling, Hydrocracking
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Polivinilklorür İçeren Polietilen Atıkların Yakıtlara Dönüştürülmesi KARAYILDUÜM, Tamer Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Pro£ Dr. Jale YANIK Ocak 2000, 88 Sayfe Bu tezde, polietilen (PE) ve PE/poüvini3klorûr (PVC) kanşımlannın hammaddesel geri kazanımı amaçlanmıştır. Bir rafineri prosesiyle alçak yoğunluk polietilen (LDPE) ve LDPE/PVC kanşımının işlenebilirliği araştırıldı. Bunun için, ağa: vakum gaz yağı (HVGO) içerisindeki PVC (%5), PE (%20) karışımı önce dehidroklorlandı sonra katafizörlü ve katalizörsüz olarak hidrokraking işlemine uğratıldı. PE geri kazanumnda HVGO/LDPE karışımının yakıtlara dönüştürülmesi için katalizörlü ve katalizörsüz hidrokraking işlemi yapıldı. Ürün dağılımı (gaz, sm ve kok) ve sıvı ürünün özellikleri üzerine katalizör kullanımının, sıcaklığın ve reaksiyon süresinin etkisi incelendi.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT CONVERTING OF POLYVINYL CHLORIDE (PVC) CONTAINING POLYETHYLENE (PE) WASTES INTO FUELS KARAYJXDIRIM, Tamer MSc in Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Jale YANIK January 2000, 88 pages In this thesis, the raw material recycling of polyethylene (PE) and PE/polyvinyl chloride (PVC) mixtures were aimed. We investigated the process ability of low density polyethylene (LDPE) or LDPE/PVC mixture through a refinery process. For this purpose, PVC (5 wt%), LDPE (20 wt%) mixture in heavy vacuum gas oil (HVGO) was initially dehydrochlorinated then this mixture was hydrocracked in the presence and the absence of catalyst. For the PE recycling, the catalytic of LDPE/HVGO mixture into fuels were carried out. Tfaeeffect of catalyst, temperature and reaction time on the product distribution (gas, liquid and coke) and the properties of liquid products were investigated.