Isolation and structural determination of some natural products from ononis natrix subsp. natrix
Ononis natrix subsp. natrix bitkisinden bazı doğal bileşiklerin izolasyonu ve yapı tayini
- Tez No: 96637
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜHEYLA KIRMIZIGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Nortriterpen, Pterokarpan, Aromatik Lakton, Glikozit
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
m ÖZET KOZ, Ömer Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi:Doç. Dr. Süheyla KIRMIZIGÜL Ağustos 2000, 56 Sayfa Botanik olarak belirlenen Ononis natrix subsp. natrix bitkisi, kurutulup öğütüldükten sonra ve kimyasal olarak incelendi. İzolasyon işlemleri sonrası bir Nortriterpen Glikozit, bir Pterokarpan Glikozit ve bir Substitue Aromatik Lakton elde edildi. Saf olarak elde edilen bu bileşiklerin yapılarının belirlenmesinde çeşitli kimyasal, kromatografik ve spektroskopik (İR, UV, NMR, Kütle ve Fluoresans Emisyon) yöntemler kullanıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT KOZ, Ömer Master of Science Thesis, Chemistry Department Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Süheyla KIRMIZIGÜL August 2000, 56 Pages Botanically examined, dried and grinded plant material of Ononis natrix subsp. natrix was studied by means of chemical properties. After the isolation and purification experiments, a Nortriterpene glycoside, a Pterocarpan glycoside and a Substitue Aromatic Lactone was obtained. The structural determination of pure compounds was carried out using different chemical, choromatographic and spectroscopic (IR, UV, NMR, Mass, and Fluorescence Emission) methods. Key words : Nortriterpene, Pterocarpan, Aromatic Lactone, Glycoside.