Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin zaman yönetimi ve akademik özyeterlik düzeylerinin farklı değişkenlere göre incelenmesi
Examination of time management and academic self-efficacy levels of sport sciences faculty students according to different variables
  1. Tez No: 966457
  2. Yazar: BERKAY BALKIŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERMİN AĞRALI ERMİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik Özyeterlik, Özyeterlik, Zaman, Zaman Yönetimi, Academic Self-efficacy, Self-efficacy, Time, Time Management
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu çalışma, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin zaman yönetimi ve akademik özyeterlik düzeylerinin farklı değişkenlere göre incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmanın evreni, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinden oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemini ise 203 kadın, 240 erkek olmak üzere toplam 443 öğrenci oluşturmaktadır. Veriler,“Kişisel Bilgi Formu”,“Zaman Yönetimi Anketi (ZYA)”ve“Akademik Özyeterlik Ölçeği”ile toplanmıştır. Verilerin analizi, bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Bonferroni çoklu karşılaştırma testi ve Pearson korelasyon analizi kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Öğrencilerin zaman yönetimi ve akademik özyeterlik düzeyleri arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Öğrencilerin zaman yönetimi düzeyleri ile yaş, sınıf düzeyi, egzersiz yapma sıklığı, gelir durumu ve genel not ortalaması değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Aynı zamanda, öğrencilerin akademik özyeterlik düzeyleri ile bölüm, sınıf düzeyi ve genel not ortalaması değişkenleri arasında anlamlı farklılık görülmüştür. Sonuç: Araştırma sonuçları, zaman yönetimi ile akademik özyeterlik arasında güçlü bir ilişki olduğunu ve bu iki becerinin paralel şekilde geliştiğini göstermektedir. Öğrencilerin zaman yönetimi ve akademik özyeterlik düzeylerinin bireysel özelliklerden, yaşam tarzından ve deneyimlerden etkilenebileceği göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to examine the time management and academic self-efficacy levels of Aydın Adnan Menderes University Faculty of Sport Sciences students according to different variables. Material and Methods: The population of the study consists of students from Aydın Adnan Menderes University Faculty of Sport Sciences. The sample of the study consisted of a total of 443 students, 203 female and 240 male. The data were collected with“Personal Information Form”,“Time Management Questionnaire (TMQ)”and“Academic Self-Efficacy Scale”. The data were analyzed using independent sample t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Bonferroni multiple comparison test and Pearson correlation analysis. Results: There was a positive and significant relationship between students' time management and academic self-efficacy levels. A statistically significant difference was found between students' time management levels and age, grade level, frequency of exercise, income status and GPA variables. At the same time, there was a significant difference between students' academic self-efficacy levels and the variables of department, grade level and GPA. Conclusion: Research results show that there is a strong relationship between time management and academic self-efficacy and that these two skills develop in parallel. It shows that students' time management and academic self-efficacy levels can be affected by individual characteristics, lifestyle and experiences.