Etçi ve yumurtacı saf hatlarda RAPD (random amplified polymorphic DNA) yöntemiyle genetik uzaklığın tahmini
Estimation of genetic distance in meat and layer pure lines using random amplified polymorphic DNA
  1. Tez No: 96648
  2. Yazar: RAHŞAN İVGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLDEHEN BİLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Etlik ve yumurtacı saf hatlar, RAPD, Genetik uzaklık, PZR, polimorfızm, Meat and layer pure chicken lines, RAPD, Genetic Distance, PCR, Polymorphism
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET ETÇİ VE YUMURTACI SAF HATLARDA RAPD (RANDOM AMPLIFIED POLYMORPHIC DNA) YÖNTEMİYLE GENETİK UZAKLIĞIN TAHMİNİ İVGİN, Rahşan Yüksek Lisans tezi, Zootekni Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Güldehen BİLGEN Ocak 2000, 70 sayfa Bu çalışmada bir ticari işletmeden sağlanan kahverengi pedigrili elit sürüden 4 yumurtacı saf hat ve 3 etlik saf hat kullanılmıştır. Toplam 70 hayvanın kanat altı damarından kan alınmıştır. Genomik DNA'lar Dunnington ve ark. (1990) tarafından geliştirilen yönteme göre elde edilmiştir. RAPD metodu hatlara ait DNA parmakizlerinin çıkartılmasında kullanılmıştır. Analizde toplam 23 rastgele oligonükleotid primeri kullanılmıştır. Polimeraz zincir reaksiyonu ürünleri agaroz jel elektroforezi yoluyla aynmlanmış ( % 1.5' luk agaroz jel, 11 OV ) ve jeller ethidium bromid ile boyanarak UV altında fotoğrafları çekilmiştir. Bantları değerlendirmek için polimorfik ve monomorfik bantlar saptanmıştır. Etlik ve yumurtacı saf hatlara ait genetik benzerlikler ve genetik uzaklıklar hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT ESTIMATION OF GENETIC DISTANCE IN MEAT AND LAYER PURE LINES USING RANDOM AMPLIFIED POLYMORPHIC DNA İVGİN, Rahşan MSc. In Department of Animal Science Supervisor Assoc. Prof. Dr. Güldehen Bilgen January 2000, 70 pages In this study 4 layer and 3 meat type pure lines from brown pedigreed flock were used. Venous blood samples from 5 males and 5 females of each line were collected. Genomic DNA's were isolated from blood as described by Dunnington et al. (1990). RAPD method was used to generate DNA fingerprint of lines. A total of 23 primers having arbitrary sequences were used to RAPD analysis. Amplification products were electrophoresed on 1,5 % agarose gel, run at 1 10 V. Gels were visualised under U.V light after 30 min. staining with Ethidium Bromide and photographed. To evaulate the bands, polymorphic and monomorphic bands were described. Genetic similarities and genetic distances were calculated in meat type and layer pure lines.