Çeşitli kaynaklardan ekstraselüler lipaz üreten mayaların izolasyonu ve identifikasyonu
Isolation and identification of yeasts which produced extracellular lipases from different sources
- Tez No: 96652
 - Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN UÇAR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Biyoloji, Biology
 - Anahtar Kelimeler: lipases, yeasts, activity toward tributyrin
 - Yıl: 2000
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ege Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZET ÇEŞİTLİ KAYNAKLARDAN EKSTRASELÜLER LİPAZ ÜRETEN MAYALARIN İZOLASYONU ve İDENTİFİKASYONU ÖZTÜRK, Tansel Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Pro£Dr.Füsun UÇAR Mandra ürünleri ve bitkisel yağlardan toplanan 14 farklı örnekten ekstraselüler lipaz üreten 64 maya straini izole edilmiş ve bu strainlerin identifikasyonlan Barnett ve ark. 'na (1983) göre yapılmıştır. Bu izolatlarm Geotrichiıan, Tortdopsis, Kluyveromyces, Hansenula, Candida, Yarrowia, Debaryomyces, Williopsis, Saccharomyces, Pichia ve Sporidiobolus genuslanni içeren 23 farklı tür olduğu belirlenmiştir. Bu izolatlarm ekstraselüler lipaz aktivitesi Tribütirin Agar yöntemi kullanılarak denenmiş ve en yüksek aktiviteyi sırasıyla Candida ernobii, Yarrowia lipolytica ve Yarrovria lipolytica olarak tanılanan 39, 1 1, 10 numaralı izolatlar göstermiştir. Anahtar Kelimeler, lipaz, maya, tribütirine karşı aktivite
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT ISOLATION AND IDENTIFICATION OF YEASTS WICH PRODUCED EXTRACELLULAR LD7ASES FROM DIFFERENT SOURCES ÖZTÜRK, Tansel Msc in Biology Department Supervisor: Pro£ Dr. Füsun Uçar 14 samples of industrial vegetable oil and dairy products were collected and used as sources of extracellular lipases to be produced 64 yeasts strains. These isolates were identified according to Barnett et all. (1983). As a result, 64 strains belongig to 23 different species of the genus Geotrichum, Torulopsis, Kluyveromyces, Hansenula, Candida, Yarrowia, Debaryomyces, Williopsis, Saccharomyces, Pichia and Sporidiobolus have been classified. These isolates were screened for the extracellular lipase activity using the Tributyrin Agar method. Isolates 39, 11 ve 10 identified as Candida ernobii, Yarrowia lipolytica and Yarrowia lipolytica respectively, showed the highest extracelluler lipase activitiy.