Dokuz Eylül Üniversitesi Nöroşirürji Kliniğinde, 2013-2024 yılları arasında anterior servikal korpektomi yapılan olguların retrospektif analizi
A retrospective analysis of anterior cervical corpectomy cases at Dokuz Eylul University Neurosurgery Clinic between years 2013 and 2024
- Tez No: 966527
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMİT SELİM KARABEKİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Anterior yaklaşım, Cerrahi sonuçlar, Servikal omurga, Spinal cerrahi, Anterior approach, Cervical spine, Surgical outcomes, Spinal surgery
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nöroşirürji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, anterior servikal korpektomi (ASK) cerrahisinin tarihsel gelişimini, cerrahi teknik özelliklerini ve postoperatif komplikasyonları değerlendirerek, farklı yaş ve cinsiyet gruplarında klinik sonuçları ortaya koymaktır. Gereç (Hastalar) ve Yöntem: Bu retrospektif tanımlayıcı çalışmada, 2013–2024 yılları arasında anterior servikal korpektomi operasyonu geçirmiş ve eksiksiz tıbbi kaydı bulunan 179 hastaya ait veriler incelenmiştir. Demografik değişkenler (yaş, cinsiyet), cerrahi endikasyonlar, operasyon tipi, postoperatif nörolojik durumlar, komplikasyon türleri ve klinik sonuçlar detaylı biçimde analiz edilmiştir. İstatistiksel analizler, SPSS 26.0 programı kullanılarak; kategorik değişkenler için Ki-kare testi, sürekli değişkenler için varyans analizleri (ANOVA veya Kruskal-Wallis H Testi) ile gerçekleştirilmiştir. Ayrıca çalışmada kullanılan görsel materyaller, güncel literatür ve açık erişimli tıbbi veri tabanlarından temin edilmiştir. Bulgular: Operasyon sonrası hastaların %52'sinde nörolojik defisit izlenmezken, plejisi olan hastaların oranı %10,6'ya gerilemiştir. Enfeksiyon oranı, modern sterilizasyon ve antibiyotik profilaksisi uygulamaları sayesinde %5 oranında seyretmiştir. Yaş grupları ile postoperatif nörolojik komplikasyonlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p < 0,001). Ayrıca, erkek hastalarda komplikasyon oranlarının kadınlara kıyasla daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Anterior servikal korpektomi, hem dejeneratif hem de travmatik servikal omurga patolojilerinde etkinliği kanıtlanmış güvenilir bir cerrahi yöntem olarak öne çıkmaktadır. Cerrahi tekniklerdeki ilerlemeler, multidisipliner hasta yönetimi ve uygun hasta seçimi, komplikasyon risklerini azaltmada önemli rol oynamaktadır. Demografik faktörler olan yaş ve cinsiyet, cerrahi başarı ve iyileşme düzeyi üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkiler göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim:This study aims to evaluate the historical development, surgical characteristics, and postoperative complications of anterior cervical corpectomy (ACC), with a focus on clinical outcomes across different age and gender groups. Materials and Methods: In this retrospective descriptive study, we reviewed the data of 179 patients who underwent anterior cervical corpectomy between 2013 and 2024 and had complete medical records. Demographic variables (age, gender), surgical indications, type of operation, postoperative neurological conditions, types of complications and clinical outcomes were analyzed in detail. Statistical analyses, using SPSS 26.0 program; Chi-square test for categorical variables and analyses of variance (ANOVA or Kruskal-Wallis H Test) for continuous variables were performed. In addition, the visual materials used in the study were obtained from current literature and open access medical databases. Results: Postoperatively, 52% of patients showed no neurological deficits, while the proportion of patients with plegia decreased to 10.6%. The infection rate remained at 5% thanks to modern sterilization and antibiotic prophylaxis practices.A statistically significant correlation was found between age groups and postoperative neurological complications (p < 0.001). In addition, it was determined that complication rates were higher in male patients compared to women. Conclusion: Anterior cervical corpectomy stands out as a reliable surgical method with proven efficacy in both degenerative and traumatic cervical spine pathologies. Advances in surgical techniques, multidisciplinary patient management, and appropriate patient selection play an important role in reducing the risk of complications. Demographic factors such as age and gender show statistically significant effects on the level of surgical success and recovery.