Demonstration of the relationship between the hippo signaling pathway and ferroptosis in cumulus cells collected from women with diminished ovarian reserve
Düşük over rezervi olan kadınlardan alınan kumulus hücrelerinde hippo sinyal yolağı ile ferroptozis ilişkisinin gösterilmesi
- Tez No: 966528
- Danışmanlar: PROF. DR. AYLİN YABA UÇAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Histology and Embryology, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Ferroptoz, Azalmış Over Rezervi, Kümülüs Hücreleri, Oksidatif Stres, Hippo Sinyal yolağı, Ferroptosis, diminished ovarian reserve, cumulus cells, oxidative stress, Hippo signalling pathway
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji (Tıp) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Ferroptoz, demir bağımlı lipid peroksidasyonu ve oksidatif stres ile ilişkili düzenlenmiş bir hücre ölümü biçimidir. Ferroptozun endometriozis, polikistik over sendromu ve primer over yetmezliği gibi jinekolojik hastalıklarda rol oynadığı gösterilmiştir. Tez projemizde, hücre proliferasyonu ve apoptozun düzenlenmesinde görevli olan Hippo sinyal yolağının, ferroptoz ile etkileşim içinde olabileceği ileri sürülmektedir. Ancak bu etkileşim, azalmış over rezervi (DOR) bağlamında yeterince araştırılmamıştır. Bu çalışmada, ferroptozun Hippo sinyal yolağı üzerinden folikül atrezisi ve dolayısıyla DOR üzerindeki etkisinin gösterilmesi amaçlanmıştır. Temmuz 2023–Aralık 2024 tarihleri arasında IVF tedavisi gören toplam 81 kadın çalışmaya dahil edilmiş; 46'sı DOR tanılı, 35'i normal over rezervine sahip olacak şekilde iki gruba ayrılmıştır. Kümülüs hücrelerinden elde edilen örneklerde ferroptoz ile ilişkili genler (GPX4 ve EMP1) ve Hippo sinyal yolağı genleri (MST1, LATS1, YAP1) qRT-PCR yöntemiyle analiz edilmiştir. DOR grubunda GPX4 ve EMP1 genlerinin ekspresyonu anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p=0.015 ve p=0.024), bu da ferroptoz aktivasyonu ve buna eşlik eden kompansatuar antioksidan yanıtı düşündürmektedir. Folikül sıvısında reaktif oksijen türleri (ROS) düzeyleri DOR grubunda anlamlı şekilde artarken (p=0.008), demir düzeyleri gruplar arasında benzer bulunmuştur. GV evresindeki oositlerde Mitotracker ile değerlendirilen mitokondriyal aktivite DOR grubunda azalmıştır. Ayrıca, in vitro olarak erastin ile muamele edilen luteinize olmayan insan granüloza hücrelerinde (HGrC1) YAP gen ekspresyonu artmış olup, Hippo yolağı ile potansiyel bir ilişkiye işaret etmektedir. Her ne kadar iki yolak arasında doğrudan bir düzenleyici ilişki gösterilememiş olsa da bulgular ferroptozun DOR patofizyolojisinde rol oynayabileceğini ve potansiyel bir tedavi hedefi olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Ferroptosis is a distinct type of regulated cell death characterized by iron-dependent lipid peroxidation and oxidative stress. It has been implicated in ovarian disorders including endometriosis, polycystic ovary syndrome, and primary ovarian insufficiency. The Hippo signaling cascade has also been proposed to interact with ferroptosis mechanisms. However, this interaction remains unexplored in the context of diminished ovarian reserve (DOR). This study had explored effect of ferroptosis on follicular atresia in DOR development via the Hippo signaling pathway. 81 women receiving in vitro fertilization (IVF) treatment were assigned, including 46 diagnosed with DOR and 35 with normal ovarian reserve (NOR). Cumulus cells were collected and analyzed for the expression of ferroptosis-related genes (GPX4, EMP1) and Hippo signalling genes (MST1, LATS1, YAP1) via qRT-PCR. DOR patients exhibited a notable increase in expression of GPX4 and EMP1 (p=0.015 and p=0.024), suggesting ferroptosis activation and a compensatory antioxidant response. Follicular fluid reactive oxygen species (ROS) concentrations in were exhibited markedly higher levels in the DOR group (p=0.008), while iron concentrations remained similar. Mitochondrial activity in germinal vesicle (GV) oocytes, assessed via MitoTracker™, was reduced in DOR patients. Additionally, erastin-treated granulosa cells showed increased YAP expression, implying a possible link to Hippo signaling. Although no direct regulatory interaction was confirmed, findings suggest that ferroptosis contributes to DOR pathophysiology and may represent a therapeutic target.