Parvoviral enteritis'li köpeklerde idrar karaciğer tipi yağ asidi bağlayıcı protein ( uL-FABP)düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of urinary liver type fatty acid binding protein (uL-FABP) levels in dogs with parvoviral enteritis
  1. Tez No: 966526
  2. Yazar: YEŞİM SAĞLAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEREN DİNLER AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Böbrek Hasarı, Canine Parvoviral Enteritis, Karaciğer Tipi Yağ Asidi Bağlayıcı Protein, Köpek, Acute Kidney Injury, Canine Parvoviral Enteritis, Liver Type Fatty Acid Binding Protein, Dog
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
PARVOVİRAL ENTERİTİS'Lİ KÖPEKLERDE İDRAR KARACİĞER TİPİ YAĞ ASİDİ BAĞLAYICI PROTEİN (uL-FABP) DÜZEYLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Sağlam Y. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Veterinerlik İç Hastalıkları Programı, Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2025. Amaç: Bu çalışmada, CPE'li köpeklerde idrar L-FABP (uL-FABP) düzeylerinin değerlendirilmesi ve SIRS ve hipovoleminin tek ya da birlikte varlığının uL-FABP'yi nasıl etkilediğinin belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmanın materyalini 28 CPE'li (ENF) ve 10 sağlıklı (KON) köpek olmak üzere toplam 38 köpek oluşturdu. ENF grubundaki köpekler SIRS (S+/-) ve hipovolemi (H+/-) varlığına ve yokluğuna göre dört alt gruba ayrıldı. Bu alt gruplar; S-H- (n=6), S-H+ (n=6), S+H- (n= 6) ve S+H+ (n=10) idi. Çalışmaya dahil edilen köpeklerin tanımlayıcı özellikleri ve detaylı fiziki muayene bulguları hasta kabulde kaydedildi. Kan örneklerinden TLS, HCT, serum Cr ve üre konsantrasyonları ölçüldü. İdrar süpernatantından uL-FABP, uCr ve uALB konsantrasyonları ölçüldü ve uL-FABP ve uALB konsantrasyonları uCr konsantrasyonuna bölünerek uL-FABP/Cr ve uALB/Cr indeksi hesaplandı. Bulgular: TLS'nin ana gruplar ve alt gruplar arası istatistiksel değerlendirmesinde anlamlı fark bulunmadı. ENF grubunun ortalama HCT değeri KON grubuna göre yüksek bulundu. Buna karşın alt grupların istatistiksel değerlendirmesinde HCT değerleri anlamlı değildi. Serum üre ve sCr konsantrasyonları arasındaki farklar çalışma ana grup ya da alt grupları arasında anlamlı bir fark yoktu. Üriner biyobelirteçler uL-FABP/Cr ve uALB/Cr düzeyleri gruplar ve alt gruplar arasında anlamlı farklılıklar belirlendi. ENF grubun uL-FABP/Cr ve uALB/Cr oranları KON grubuna göre anlamlı derecede yüksekti. Alt gruplar arası değerlendirmede de bu yüksekliklerin büyük oranda SIRS ve hipovoleminin birlikte bulunduğu S+H+ grubundaki köpeklerden kaynaklandığı dikkati çekti. Sonuç: Bu çalışmada, CPE'li köpeklerde uL-FABP/Cr oranları ilk kez değerlendirildi. CPE'li ve sağlıklı KON grubu arasında geleneksel renal belirteçler olan sCr ve üre konsantrasyonlarında anlamlı bir farklılık gözlenmemekle birlikte özellikle SIRS ve hipovoleminin birlikte bulunduğu olgularda uL-FABP/Cr ve uALB/Cr oranları yüksek bulundu. Bu bulgular, üriner biyobelirteçlerden uL-FABP ve uALB'nin CPE'ye sekonder gelişebilecek akut böbrek hasarının erken dönemde tanımlanmasında potansiyel role sahip olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF URINARY LIVER TYPE FATTY ACID BINDING PROTEIN (uL-FABP) LEVELS IN DOGS WITH PARVOVIRAL ENTERITIS Sağlam Y. Aydin Adnan Menderes University, Health Science Institute, Veterinary Internal Medicine Program, Master's thesis, Aydın, 2025. Objective: This study, it aimed to evaluate urinary L-FABP (uL-FABP) levels and the effect of the presence of SIRS and hypovolemia, either alone or together, on uL-FABP in dogs with CPE. Material and Methods: The study material consisted of 28 dogs with CPE (INF) and 10 healthy dogs (CON). The dogs in the INF group were divided into four subgroups based on the presence or absence of SIRS (S+/-) and hypovolemia (H+/-). These groups were S-H- (n=6), S-H+ (n=6), S+H- (n=6), and S+H+ (n=10). Descriptive characteristics and detailed physical examination findings of the dogs included in the study were recorded at admission. Total leukocyte count (TLC) and hematocrit (HCT) were measured from blood samples within the scope of hematological examinations, and serum Cr and urea concentrations were measured within the scope of biochemical examinations. uL-FABP, uCr, and uALB concentrations were measured from the urine supernatant, and the uL-FABP and uALB concentrations were divided by the uCr concentration and presented as uL-FABP/Cr and uALB/Cr. Results: No significant difference was found in the statistical evaluation of TLS levels evaluated between the groups and between the subgroups. Although HCT levels were found to be statistically higher in the INF group compared to the CON group, there was no significant difference in HCT values in the statistical evaluation of the subgroups. There were no significant differences in serum urea and sCr values among the serum biochemical parameters between the study groups or subgroups. Significant differences were found in the urinary markers uL-FABP/Cr and uALB/Cr levels in the statistical evaluations between the groups and subgroups. uL-FABP/Cr and uALB/Cr concentrations were significantly higher in the ENF group compared to the CON group. In the inter-subgroup evaluation, it was noted that these increases were largely due to the dogs in the S+H+ group, where SIRS and hypovolemia coexisted. Conclusion: uL-FABP/Cr levels were evaluated for the first time in dogs with CPE in this study. Although no significant difference was observed in the traditional renal markers, sCr and urea, between dogs with CPE and CON, uL-FABP/Cr and uALB/Cr levels were found to be elevated, particularly in cases where SIRS and hypovolemia were present together. These findings suggest that urinary biomarkers (uL-FABP and uALB) may have a potential role in the early identification of acute kidney injury that may develop secondary to CPE.