SUGES merkezleri için biyofilik tasarıma yönelik bir sertifikasyon önerisi: Antalya örneği
A certification proposal for biophilic design in SPA centers: The case of Antalya
  1. Tez No: 966556
  2. Yazar: AYŞE BETÜL GÖK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BORA BİNGÖL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: BIO-SPA, wellness, otel/resort, sertifikasyon sistemleri, doğa temelli tasarım, BIO-SPA, wellness, hotel/resort, certification systems, nature-based design
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mekansal Planlama ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Yapılı çevrelerde“insan-doğa”etkileşiminin artırılması ve pozitif çevresel etki oluşturulması odağındaki biyofilik tasarım, fizyolojik, psikolojik ve bilişsel sağlığa katkılarıyla ön plana çıkan bir yaklaşımdır. Küresel pandemi süreciyle birlikte popülerliğini artırarak sürdürülebilir yapı sertifikasyon sistemlerinin de tamamlayıcısı haline gelen bu yaklaşım, günümüzde çeşitli sektörlere fayda sağlamaktadır. Özellikle iyi yaşam ve turizm alanlarında faaliyet gösteren konaklama işletmeleri“Sudan Gelen Sağlık”(SUGES) merkezlerine biyofilik tasarımın entegrasyonu, şifalandırıcı etkilerin artırılmasına yardımcı olacaktır. Çalışmanın amacı, konaklama işletmeleri SUGES merkezleri iç mekân tasarımlarının mekânsal organizasyon ve biyofilik tasarım açısından uygunluğunu değerlendirecek ve niteliklerinin artırılmasına kılavuzluk edecek bir sertifikasyon sistemi geliştirmektir. Çalışma kapsamında, Antalya ilinde bulunan beş sertifikalı ve ödüllü konaklama işletmesi SUGES merkezi ile kontrol grubu olarak belirlenen konaklama işletmesi SUGES merkezlerinin mimari projeleri analiz edilmiştir. Üç aşamadan oluşan çalışmanın birinci aşamasında konaklama işletmeleri SUGES merkezlerinin biyofilik tasarım“BIO”ve mekânsal tasarım“SPA”kriterleri belirlenmiştir. İkinci aşamada merkezlerin“BIO”ve“SPA”kriterleri bazında mekân analizleri ve puanlandırma sistemleri gerçekleştirilmiştir. Son aşamada ise“BIO-SPA”sertifikasyon sistemine göre merkezlerin sertifika seviyeleri tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, biyofilik tasarım açısından olumlu değerlendirilen SUGES merkezlerinin mekânsal tasarım kriterlerinde yetersiz kaldığını, mekânsal tasarımı güçlü olan merkezlerin ise biyofilik tasarım açısından düşük puan aldığını göstermektedir. Bu durum, incelenen merkezlerin genellikle alt düzey“BIO-SPA”sertifikası ile değerlendirilmesine neden olmuştur. BIO-SPA Sertifikasyon sistemi, SUGES merkezlerinin sürdürülebilir bir başarı elde etmesi ve biyofilik tasarımın yapı sertifikasyon sistemlerine entegre edilmesi için zemin hazırlamaktadır. Çalışmanın bu bağlamda iyi yaşam, SUGES, mekânsal tasarım ve turizm sektörlerine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Biophilic design, which focuses on enhancing the“human-nature”interaction within the built environment and generating positive environmental impacts, stands out as an approach that contributes to physiological, psychological, and cognitive health. Its popularity increased during the global pandemic, and it has since become a complementary component of sustainable building certification systems, benefiting various sectors. Integrating biophilic design into hotel/resort spa centers, especially in the wellness and tourism sectors, can significantly enhance their restorative and therapeutic qualities. This study aims to develop a certification system that evaluates the interior design of hotel/resort spa centers in terms of spatial organization and biophilic design, while also providing guidance for improving their design quality. Within this context, the architectural projects of five certified and award-winning hotel/resort spa centers in Antalya, along with a control group of similar facilities, were analyzed. This study was conducted in three phases. In the first phase of the three-stage study, biophilic design“BIO”and spatial design“SPA”criteria for hotel/resort spa centers were identified. In the second phase, spatial analyses and a scoring system were carried out for the centers based on the“BIO”and“SPA”criteria. In the final phase, the certification levels of the centers were determined according to the“BIO-SPA”certification system. The findings revealed a dichotomy: centers that performed well in biophilic design often lacked strong spatial design qualities, whereas those with well-organized spatial designs scored lower in biophilic aspects. As a result, most of the examined centers received lower-tier BIO-SPA certification levels. The BIO-SPA certification system provides a foundation for achieving sustainable success in spa center design and supports the integration of biophilic principles into broader building certification systems. This study is expected to contribute to the fields of wellness, spatial design, and tourism.