Ege bölgesinde don olayları ve bunların olasılıkları üzerine bir araştırma
A study on frost incidents in Aegean region and their probabilities
  1. Tez No: 96659
  2. Yazar: İBRAHİM TOLGA ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. ŞEMİ AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Don olayı, Markov Zincir Modeli, 01asılık, Frost incidents, Markov Chain Method, Probability
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada, Ege Bölgesi' nde meydana gelen don olayları ve tarımsal açıdan önemli yerlerdeki seyirleri incelenerek, olasılık değerleri bulunmuş ve bu bilgiler ışığında haritalandınlrmştır. Bu amaçla, meteorolojik olaylarda diğer istatistiksel yöntemlere nazaran daha iyi sonuç verdiği düşünülen Markov Zincir Metodu kullanılmıştır. Bu çalışmanın bir özelliğide don olayları ile ilgili olasılık hesaplamalarında Türkiye'de ilk kez yukarıda adı anılan bu yöntemin kullanılıyor olmasıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, examining frost incidents in Aegean Region and the progress of them on important places in respect of agriculture, probability values have been found and in the light of this information mapped. For this purpose, Markov Chain Method thought to give better results compared to other statistic methods in meteorologic events has been used. One of the peculaties of this study is that Markov Chain Method mentioned for the first time has been used for frost incidents and its probability calculations in Turkey.