İzmir Körfezi sularında benzetilmiş kommünite kültürü çalışmaları
  1. Tez No: 96660
  2. Yazar: BANU KUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHA BÜYÜKIŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Fitoplankton, Dalyan, Nutrient, Phytoplankton, Lagoon, Nutrient
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Ill ÖZET İZMİR KÖRFEZİ SULARINDA BENZETİLMİŞ KOMMÜNİTE KÜLTÜRÜ ÇALIŞMALARI KUTLU Banu Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Baha BÜYÜKIŞIK Ağustos 2000, 98 sayfa Bu çalışmada İzmir körfezinde (Aegean See) yer alan Homa Dalyan fitoplanktonunun tür süksesyonu (1998-1999 yıllan arasında) çalışılmıştır. Tür kompozisyonları ve Bacillariophycea, Dinophycea, Ciliata üyelerinin dağılımları belirlenmiştir. Aynı zamanda, türlerin dağılımı ve süksesyonunda önemli rol oynayan fizikokimyasal parametreler ve nutrient konsantrasyonların temporal değişimleri ortaya konulmuştur. 12 araştırma gezisi, aylık olarak iki istasyonda gerçekleştirildi. Çevre parametrelerinden sıcaklık, tuzluluk, çözünmüş oksijen, pH, nitrat, nitrit, amonyum, fosfat, silikat ölçülmüştür. Homa Dalyanı tür kompozisyonu bakımından yıl boyunca genellikle diyatomlarca zengindir, zaman zaman Dinophycea ve Ciliata üyelerinin kantitatif açıdan dominant olduğu gözlenmiştir. Toksik türlere rastlanmamış ve sonuçlar çevre parametreleriyle birlikte tartışılmıştır. Tarım arazilerinin gübreleme işlemi, dalyana yağmurlarla nutrientlerin taşınımını sağlamakta olup, nutrient (NO3“1, PO4”3) ilavesi fitoplankton biyomasını arttırmaktadır. Silikatın ilavesi ve protozooplankton otlaması diyatomlan baskın kılmakta, vitamin ilavesi ise dinaflogellatlar ve protozooplanktonun baskın olmasını sağlamaktadır. Mezozooplankton ve protozooplankton otlaması dalyan verimliliğinde büyük önem arzetmektedir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT SIMULATED COMMUNITY CULTURE STUDY ON WATER OF IZMIR BAY Banu, KUTLU MSc in Faculty of Fishery Supervisor: Prof. Dr. Baha BÜYÜKIŞIK August 2000, 98 pages In this study the succession of phytoplankton in the Homa Lagoon in İzmir Bay (Aegean Sea) was studied between 1998-1999. Water samples were periodically taken every month from Homa Lagoon. The distribution pattern and species composition of bacillariophyceae, dinophyceae and ciliata were identified. Meanwhile temporal changes of the nutrient concentration which are important on the distributions and the sucessions of the species were determined. 12 cruise were conducted to Homa Lagoon. Temperature salinity, dissolved oxygene, pH, nitrate, nitrite, ammonia, phosphate, silicate and TIN parameters were measured each month in a year from two station. Species composition were found very rich in diatoms the members of desmophyceae and ciliate were dominant quantitatively in some months. There was not any toxic species during the sampling period. The results of the investigtion were also discussed. Manuring time of agriculture lands provides transportation of nutrients to lagoon by rain. Nutrient adding increases phytoplankton biomass. Moreover silicate adding and protozooplankton grazing makes diatoms dominant, Whereas vitamine adding makes dinaflogellats and protozooplanktons dominant. Mesozooplankton and protozooplankton grazing have a great importance on lagoon productivity.