Üçüncü basamak yoğun bakım ünitelerinde üriner kataterle ilişkili üriner sistem enfeksiyonlarının gelişme oranları
Incidence rates of catheter-associated urinary tract infections in tertiary care intensive care units
  1. Tez No: 966594
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM ÖLMEZLER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELCEN ÖNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Hospitals
  6. Anahtar Kelimeler: Enfeksiyon, Hastane, Kateter, Üriner, Yoğun Bakım, Catheter, Hospital, Infection, Intensive Care Unit, Urinary
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hastane Enfeksiyon Kontrolü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, üçüncü basamak yoğun bakım ünitelerinde üriner kateterle ilişkili üriner sistem enfeksiyonlarının gelişim oranlarını yıllar bazında incelemek ve enfeksiyon etkenlerini sınıflandırmaktır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, 01.01.2021–31.12.2024 tarihleri arasında Aydın Devlet Hastanesi üçüncü basamak yoğun bakım ünitelerinde yatan ve hastane enfeksiyonu tanısı alan 533 hasta içerisinden, Kateterle ilişkili idrar yolu enfeksiyonu tanısı konan 108 hastanın verilerinin retrospektif olarak incelenmesiyle gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Dört yıllık sürede toplam 533 hastane enfeksiyonu bildirimi yapılmış, bunların %20,2'sini (108 hasta) kateterle ilişkili idrar yolu enfeksiyonu vakaları oluşturmuştur. Kateterle ilişkili idrar yolu enfeksiyonları, üçüncü basamak yoğun bakım ünitelerinde en sık görülen hastane enfeksiyonları arasında yer almaktadır. Tanı alan 108 hastanın enfeksiyon etkenleri sırasıyla: Klebsiella pneumoniae (71 hasta), Escherichia coli (14 hasta), Acinetobacter baumannii (7 hasta), Proteus mirabilis (5 hasta), Pseudomonas aeruginosa (4 hasta), Enterococcus faecalis (3 hasta), Enterococcus faecium (3 hasta), Myroides spp. (1 hasta) olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Üçüncü basamak yoğun bakım ünitelerinde yatan hastalarda, üriner kateter kullanımı oldukça yaygındır. Bu durum, kateterle ilişkili idrar yolu enfeksiyonlarının gelişimini artırmakta ve hastane enfeksiyonları içerisinde önemli bir yer tutmaktadır. Etkin bir enfeksiyon kontrol programı ile bu oranların azaltılması mümkündür.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to examine the incidence rates of catheter-associated urinary tract infections in tertiary intensive care units over the years and to classify the causative pathogens. Materials and Methods: This retrospective study was conducted using data from 108 patients diagnosed with catheter-associated urinary tract infections out of 533 patients who were diagnosed with hospital-acquired infections between January 1, 2021, and December 31, 2024, in the tertiary intensive care units of Aydın State Hospital. Results: A total of 533 hospital-acquired infections were reported during the four-year period, with 108 cases (20.2%) identified as catheter-associated urinary tract infections. catheter-associated urinary tract infection was among the most frequently observed hospital-acquired infections in the tertiary intensive care units. The distribution of pathogens among these 108 catheter-associated urinary tract infection cases was as follows: Klebsiella pneumoniae (71 patients), Escherichia coli (14 patients), Acinetobacter baumannii (7 patients), Proteus mirabilis (5 patients), Pseudomonas aeruginosa (4 patients), Enterococcus faecalis (3 patients), Enterococcus faecium (3 patients), Myroides spp. (1 patient). Conclusion: Catheter-associated urinary tract infections are among the most common hospital-acquired infections in tertiary intensive care units. The widespread use of urinary catheters and the high demand for catheterization in intensive care unit patients significantly contribute to the development of catheter-associated urinary tract infections. Effective infection control practices are essential to reduce the incidence of these infections.