Phenylobacterium immobile (lingens. et al.) strainlerinin 16S rRNA geri sekvenz analizi
  1. Tez No: 96664
  2. Yazar: BARIŞ SELAHATTİN ÖZYURT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALEV HALİKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: 16S rRNA, Phenylobacterium immobile, Chain termination sequencing, PCR, Herbicide
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET Phenylobacterium immobile (Lingens et al.) STRAİNLERİNİN 16S rRNA GENİ SEKUENZ ANALİZİ ÖZYURT, Banş Selahattin Yüksek Lisans Tezi, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Alev Haliki Şubat 2000, 110 Sayfa Phenylobacterium genusuna ait bilinen tek tür olan Phenylobacterium immobile'ye (Lingens et al.) ait altı farklı strainin 16S rRNA genine ait sequensleri kısmi olarak belirlenmiştir. Bu araştırmada strainlerden DNA'mn izolasyonu, DNA' dan 16S rRNA geninin amplifikasyonu ve bu amplifikasyon ürününün Sanger sekuenzleme analizi yöntemleri uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar NCBI (National Center for Biotechnology Information) veri bankasında bulunan DNA sekuenz verileri ile karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak farklı strainlerde 16S rRNA diagnostik signature sekuenzlerinin değişmediği, ancak genin bazı kısımlarında mutasyonlanmn olduğu görülmüştür. Anahtar sözcükler : 16S rRNA, Phenylobacterium immobile, PZR, Sanger sekuenzleme yöntemi, Herbisit.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT 16S rRNA GENE SEQUENCE ANALYSIS OF Phenylobacterium immobile (Lingens et al.) STRAINS ÖZYURT, Bans Selahattin MSc in Biotechnology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Alev HALIKİ February 2000, 1 10 Pages The sequence of 16S rRNA gene from six different strains of the Phenylobacterium immobile (Lingens et al.), which is the only species of the genus Phenylobacterium, was partially determined. For this purpose, the bacterial DNA of the cells of P. immobile was extracted and purified. Later the 16S rRNA gene was amplificated by Polymerise chain reaction. The amplification products are separated by agarose gel elektroforesis. The resultant product was then purified for the chain termination sequencing. All of the stages were optimised for each of the strains. The results are then compared with the sequence data on the NCBI (National Center for Biotechnology Information) database of DNA sequences. We have found out that the signature sequences of 16S rRNA genes of the strains have not been changed, but few mutations on the 16S rRNA genes occured.