İzmir metropol etkileşim alanı içerisindeki yandere ve ıslah çalışmaları ile yapılaşmanın kentsel ve kırsal yerleşim üzerindeki etkileri
The Effects of substreams amelioration and settlement on urban and rural areas in İzmir metropolitan interaction area
- Tez No: 96663
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜMİN FİLİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yandere, Metropol Alan, Taşkın, Taşkından Korunma, Islah Çalışmaları, Substream, Metropolitan Area, Flood, Protection from Flood, Amelioration Activities
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET İZMİR METROPOL ETKİLEŞİM ALANI İÇERİSİNDEKİ YANDERE VE ISLAH ÇALIŞMALARI İLE YAPILAŞMANIN KENTSEL VE KIRSAL YERLEŞİM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ ARI, Abdurrahman Yüksek Lisans Tezi, Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mümin FİLİZ Ekim 2000, 75 sayfa Bu araştırma İzmir Metropol alan içinde körfeze akan derelerin kentsel ve kırsal alana etkilerini araştırmak ve bu yanderelerin ıslah çalışmaları hakkında geniş kapsamlı bir çalışma yapmak amacıyla 1999 yılı Bahar döneminde yürütülmüştür. Çalışma sırasında İzmir Metropol alam içinde yer alan derelerin topografık durumları, akış rejimleri, taşkın debileri gibi özelliklerinin belirlenmesi amacıyla derelerin geçtikleri bölgeler gezilerek tespit edilmeye çalışılmıştır. Aym zamanda çeşitli kurum ve kuruluşların konu ile ilgili yapmış oldukları çalışmalar göz önüne alınarak yazın taraması yürütülmüştür. Araştırmadan elde edilen bulgular düzenlenip,sıraya konduktan sonra derelerin ıslah çalışmalarında yapılması gerekenler açıklanmıştır. Derelerin ıslahında yapılması gerekenler ve ıslah çalışmasına başlamadan önce fizibilite ve hesaplama aşamasmda kullanılan yöntem ve formüler çalışma içinde verilmiştir. Çalışmam sırasmda 1995 yılında meydana gelen sel felaketi konusuna da değinilmiş,felakete neden olan etkenler ve böyle bir felaketin yaşanmaması için alınması gereken önlemler anlaülmıştrr.
Özet (Çeviri)
ABSTARACT THE EFFECTS OF SUBSTREAMS AMELIORATION AND SETTLEMENT ON URBAN AND RURAL AREAS IN İZMİR METROPOLITAN INTERACTION AREA ARI, Abdurrahman MSc. Thesis, Agricultural Structures and Irrigation Department Supervisor: Prof. Dr. Mümin FİLİZ October 2000, 75 pages This study is carried out in İzmir Metropolitan area at the spring season in 1999, in order to investigate the effects of the streams, flowing to the gulf, on urban and rural areas and to study on the amelioration of the substreams. During this study, topographic conditions, flowing regimes and flood discharges of the streams are determined in İzmir metropolitan area. At the same time, some reports published by several associations were researched. After data had been put in order, the methods for ameliorating of the streams are explained. Before beginning the formulas used in phisibility and calculation process are mentioned. In this study, the flood event in 1995 was mentioned and the causes and precautions for this event are expressed.