Esnek kural sistemi tasarımı ve üretim sistemlerinde uygulanması
Flexible rule system design and implementation in business systems
  1. Tez No: 96665
  2. Yazar: VELİ MUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL ŞENGONCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Esnek kural, uyumsuzluk, esnek yazılım, veri giriş denetimi, Flexible rule, incompatability rule, flexible software, data entry inconsistency checks
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
V ÖZET ESNEK KURAL SİSTEMİ TASARIMI VE ÜRETİM SİSTEMLERİNDE UYGULAMASI MUTLU, Veli Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Halil ŞENGONCA Haziran 2000, 173 Sayfa Bu tez çalışmasında değişik sistemlerde, farklı iş alanlarında, veri giriş denetimi ve değerlendirmesi için yeni yazılımlar geliştirme, her değişiklik için kaynak kodu değiştirme sorunlarını çözmek, denetim ve değerlendirmede insandan kaynaklanan hataların azaltmak için geliştirilen bir sistem incelenmiştir. Veri giriş denetimi ve tutarsızlık önleme için yazılımda değişikliğe gitmeden yetkili kullanıcılar tarafından düzenlenen uyumsuzluk kural sistemi kullanılmıştır. Bu yöntem ile hataları kaynağında önleme sağlanmış ve hata düzeltme maliyetinde önemli kazanım elde edilmiştir. Veri değerlendirme için uyarlanılabilen kural yapıları kullanılmıştır. Kurallarla sistem insanlara daha az bağımlı duruma getirilmiştir. Değerlendirme işlemi insan yerine makina tarafından yapıldığından hata oranı azaltılmıştır. Kaynak kullanımı en aza indirilerek ilgili sitemlerde eniyileme sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT FLEXIBLE RULE SYSTEM DESIGN AND IMPLEMENTATION IN BUSINESS SYSTEMS MUTLU, Veli MSc in Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Halil ŞENGONCA June 2000, 173 Pages In this thesis, a software design technique, which is developed in order to prevent code modifications or writing new software to manage data entry inconsistency checks and reduce human dependent evaluation errors in different businnes areas, is examined. Data entry and consistency checks were done by the use of incompatability rules, managed by power users. This method provided error prevention at entry point which caused an important decrease in expences for error correction. Easy managable and flexible rule structures were used for data evaluation. This structure made system less human dependent, resulting in less incorrect information and decrease in required processing resources.