Kara havuçtaki renk maddelerinin (antosiyaninlerin) ekstraksiyonu ve özelliklerinin incelenmesi
The Extraction of coloring matters (anthocyanins) in black carrot and determination of their properties
- Tez No: 96669
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: kara havuç, antosiyanin, antosiyanidin, ekstraksiyon, TLC, spektral analiz, black carrot, anthocyanin, anthocyanidin, extraction, TLC, spectral analysis
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Ill ÖZET KARA HAVUÇTAKİ RENK MADDELERİNİN (ANTOSİYANİNLERİN) EKSTRAKSİYONU VE ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ UYSAL, Vicdan Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Kemal DEMİRAĞ Kasım 2000, 71 sayfa Bu çalışmada kara havuçta bulunan antosiyaninler 9 farklı çözgen sistemiyle ekstrakte edilerek tanımlanmaya çalışılmıştır. Ekstraksiyon amacıyla asitlendirilmiş etanol (%0.5, %1 ve %5 HC1 içeren etanol), asitlendirilmiş su ( %0.5, %1 ve %5 HC1 içeren su) ve sodyum metabisülfit çözeltileri (200, 500, 1000 ppm SO2 eşdeğeri) kullanılmış ve kara havuçta bulunan antosiyaninler için en uygun ekstraksiyon çözgeninin %0.5 HC1 içeren etanol olduğu saptanmıştır. Antosiyaninlerin tanımlanabilmesi amacıyla da İnce Tabaka Kromatografisi (TLC) ve spektral analizlerden yararlanılmıştır. Antosiyanin ekstraktları silikajel adsorbant üzerinde 6 farklı yürütücü çözgen sistemi kullanılarak kromatografi edilmiş ve kara havuçtaki antosiyaninlerin TLC ile ayrıştırılmasında Butanol-asetik asit-su (4:1:5) ve Butanol-asetik asit-su (6:1:2) çözgenlerinin iyi sonuçlar verdiği saptanmıştır. Her iki çözgen sistemiyle ayrıştırılan antosiyanin ekstraktına ait 4 bantın spektral özellikleri incelenerek kara havuçtaki temel antosiyanin bileşeninin açillenmiş antosiyanin türevleri olduğu, daha düşük oranda da Rosinidin -3,5- diglikozİt içerdiği saptanmıştır. Kara havuç örneğinin toplam antosiyanin içeriği ise 30.6 mg/100g olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT THE EXTRACTION OF COLORING MATTERS (ANTHOCYANINS) IN BLACK CARROT AND DETERMINATION OF THEER PROPERTIES UYSAL, Vicdan MSc. in Food Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Kemal DEMİRAG November 2000, 71 pages. In this study, anthocyanins in black carrot were extracted with 9 different solvent systems and tried to identify. For the extraction, acidified ethanol (0.5 %, 1% and 5% HC1 in ethanol), acidified water (0.5%, 1% and 5% HC1 in water) and sodium methabisulphide solvents (equivalents of 200, 500 and 1000 ppm S02) were used and 0.5 % HC1 in ethanol was selected as the most suitable extraction solvent for the anthocyanins in black carrot. Thin layer chromatography (TLC) and spectral analysis were used for the identification of anthocyanins. The anthocyanin extracts were analysed on silica gel adsorbent by using 6 different development solvent systems and it was detected that Butanol-acetic acid-water (4:1:5) and Butanol-acetic acid-water (6:1:2) systems were giving good results for the separation of anthocyanins in black carrot with TLC. Chromatograms of anthocyanin extract that separated in both development solvent systems were applied spectral analysis and it was found that major anthocyanin component of black carrot was acylated cyanidin and rosinidin-3, 5- diglucoside was also detected in minor ratio. Total anthocyanin content of black carrot was determined as 30,6mg/100g.