Ayak bileği travmalı hastalarda grafi gerekliliğinin Ottowa, Shetty ve Bernese kuralları kullanılarak karşılaştırılması
Comparison of the necessity of radiography in patients with ankle trauma using the Ottowa, Shetty, and Bernese rules
  1. Tez No: 966713
  2. Yazar: MEHMET BİLEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT TAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ayak bileği travmaları, Ottowa, Shetty, Bernese, Ankle traumas, Ottowa, Shetty, Bernese
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Giriş ve Amaç: Ayak ve ayak bileği travmaları, acil servise başvuruların önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Fraktür oranı düşük olmasına rağmen çoğu hastaya radyografi çekilmekte, bu da zaman ve kaynak israfına yol açmaktadır. Bu çalışmada, ayak-ayak bileği travması nedeniyle acil servise başvuran hastalarda Shetty, Ottawa ve Bernese klinik karar kurallarının tanısal etkinliklerinin karşılaştırılması ve uygulanabilirliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif tanımlayıcı çalışma, SBÜ Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'nde yürütülmüş ve 18 yaş üzeri, çalışmaya katılmayı kabul eden toplam 271 hasta ile gerçekleştirilmiştir. Veriler, araştırmacı tarafından oluşturulan dört bölümlük veri toplama formu aracılığıyla toplanmıştır. İlk bölümde demografik ve klinik bilgiler, sonraki bölümlerde ise Shetty, Ottawa ve Bernese değerlendirme rehberleri yer almıştır. Verilerin analizinde SPSS 24 programı kullanılmış; frekans, yüzde, aritmetik ortalama ve standart sapma gibi tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra, acil tıp ve radyoloji uzmanlarının fraktür tanıları ile klinik karar kurallarının tanı uyumunu değerlendirmek için Cohen's Kappa katsayısı hesaplanmıştır. Bulgular: Katılımcıların %56.1'i erkek, %43.9'u kadındır; en sık travma nedenleri ev kazaları ve spor yaralanmaları olarak belirlenmiştir. Travma sonrası hastaneye başvuru süresi büyük oranda ilk 2 saat içinde gerçekleşmiştir. Fraktür tanısı açısından acil tıp ve radyoloji uzmanları arasında tam uyum (κ=1.00) sağlanmıştır. Klinik karar kuralları değerlendirildiğinde, Ottawa kriterleri %85.71 duyarlılık ve κ=0.82 uyum oranı ile en yüksek tanısal başarıyı göstermiştir. Shetty testi %82.86 duyarlılık ve κ=0.66 uyum ile orta düzeyde, Bernese kriterleri ise %53.9 duyarlılık ve κ=0.56 uyum ile daha düşük düzeyde başarı sağlamıştır. Sonuç: Ottawa kriterleri, ayak ve ayak bileği travmalarında yüksek duyarlılığı, güçlü uyumu ve kolay uygulanabilirliği ile en etkili klinik karar kuralı olarak öne çıkmıştır. Shetty testi, hızlı ve pratik uygulanabilirliğiyle destekleyici bir yöntem olabilirken, Bernese kriterleri karmaşık yapısı nedeniyle acil servis ortamında sınırlı kullanım potansiyeline sahiptir. Klinik karar kurallarının etkin kullanımı, gereksiz radyografi istemlerini azaltarak zaman ve maliyet yönetimine katkı sağlar, hasta memnuniyetini artırır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Foot and ankle traumas constitute a significant portion of emergency department admissions. Although the fracture rate is low, radiography is frequently performed on most patients, leading to unnecessary time and resource consumption. This study aimed to compare the diagnostic effectiveness and evaluate the applicability of the Shetty, Ottawa, and Bernese clinical decision rules in patients admitted to the emergency department with foot and ankle trauma. Materials and Methods: This prospective descriptive study was conducted in the Emergency Department of SBÜ Gazi Yaşargil Training and Research Hospital and included a total of 271 patients aged 18 years and older who voluntarily agreed to participate. Data were collected using a four-part data collection form developed by the researcher. The first part included demographic and clinical information, while the subsequent parts consisted of evaluation guidelines for Shetty, Ottawa, and Bernese criteria. Data analysis was performed using SPSS 24 software; in addition to descriptive statistics such as frequency, percentage, mean, and standard deviation, Cohen's Kappa coefficient was calculated to assess the agreement between emergency and radiology physicians' fracture diagnoses and clinical decision rules. Results: Of the participants, 56.1% were male and 43.9% female; the most common trauma causes were domestic accidents and sports injuries. Most patients presented to the hospital within the first 2 hours following the trauma. Full agreement was observed between emergency and radiology specialists in terms of fracture diagnosis (κ = 1.00). Among the clinical decision rules, the Ottawa criteria demonstrated the highest diagnostic accuracy with 85.71% sensitivity and a kappa value of 0.82. The Shetty test showed moderate agreement with 82.86% sensitivity and κ = 0.66. while the Bernese criteria exhibited lower performance with 53.9% sensitivity and κ = 0.56. Conclusion: The Ottawa criteria emerged as the most effective clinical decision rule due to its high sensitivity, strong agreement, and ease of application in foot and ankle traumas. While the Shetty test may serve as a supportive method due to its quick and practical use, the Bernese criteria showed limited utility in emergency settings due to their complex application. Effective use of clinical decision rules can help reduce unnecessary radiography requests, contributing to time and cost management while enhancing patient satisfaction.