İslâm dünyasında Kur'ân öğretiminde kullanılan elifbâlar üzerine mukayeseli bir inceleme
A comparative study on the alef-ba (letters) used in teaching the Qur'an in the Islamic world
- Tez No: 966715
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KERİM ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kıraat, Tecvid, Elifbâ, Alfabe, Kur'ân Öğretimi, Kur'ân Harfleri, Harfler, Qiraat, Alifba, Tajwed, Alif-ba, Alphabet, Quran Teaching, Quran Letters, Letters
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 255
Özet
Bu çalışma, Müslümanların kutsal kitabı olan Kur'ân'ın öğretimi için temel kaynak olarak kullanılan elifbâ cüzünün farklı İslâm Ülkeleri'ndeki örneklerini mukayeseli olarak incelemektedir. Ülkemizde ulusal düzeyde çeşitli çalışmalar olsa da uluslararası bir incelemenin yapılmamış olması böyle bir konuyu çalışmamızda bizi teşvik eden ana unsurdur. Üç bölümden oluşan çalışmamızın birinci bölümünde, Kur'ân'ın nüzûl süreci ve İslâm'ın mevâlî arasında yayılmasıyla elifbâ cüzlerine olan ihtiyaç tarihsel süreç olarak ele alınmıştır. İkinci bölümde, alfabeler ve yazı hakkında bilgiler verilerek, alfabe ve yazı ile elifbâ arasında bulunan alakalar sunulmaya çalışılmıştır. Son olarak üçüncü bölümde, İslâm Dünyası'nda günümüzde yaygın olarak kullanılan elifbâ cüzleri analiz edilmiş ve söz konusu cüzlerin benzerlikleri ile farklılıkları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın hedefi ise Kur'ân öğretiminde birincil kaynak olarak kullanılan elifbâ cüzünün farklı ülkelerdeki örneklerinin, Kur'ân öğretimine sunmuş oldukları olumlu katkıların ve sahip oldukları noksanlıkların tespit edilmesidir. Bu tespitler ve yapılan analizler neticesinde de ideal bir elifbâ cüzü teklifi geliştirilmesidir.
Özet (Çeviri)
This study comparatively examines samples of alef-ba juzes which is used as a fundamental source for teaching the Quran that the holy book of Muslims, in various Islamic countries. The key fact for our motivation to study such this subject is while various studies exist at the national level in our country there is not an international study. In the first part of our study which is comprising three parts, the necessity of alefba juzes is discussed as a historical process with the revelation of the Quran and the spread of Islam among the mawali. In the second part, information about alphabets and writing is given and the relationships between alphabets, writing and alef-ba are tried to be presented. Finally, the third part analyzes the alef-ba juzes commonly used in the Islamic world today, highlighting their similarities and differences. The aim of this study is to identify examples of the alef-ba juz used as a primary source in Quranic teaching from different countries, their positive contributions to Quranic teaching, and their shortcomings. Based on these findings and analyses, a proposal for an ideal alef-ba juz is developed.