Türkiye'de kültürel miras ve turizm ilişkisi alanında yapılan bilimsel çalışmalar üzerine bir araştırma: kitap, makale ve tez bibliyografisi
A research on scientific studies conducted in the field of cultural heritage and tourism relations in Turkey: Bibliography of books, articles and theses
  1. Tez No: 966717
  2. Yazar: İSA ZOR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HULUSİ DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel Miras ve Turizm, Bibliyografya, Kitap, Makale, Tez, Cultural Heritage and Tourism, Bibliography, Book, Article, Thesis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel Miras ve Miras Alan Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Günümüzde görsel ve işitsel iletişim araçlarının yaygınlaşması sonucu farklı kültürel değerlerin birbirine olan yaklaşımlarında yeni gelişmeler meydana gelmektedir. 1950'ler sonrası hız kazanan deniz-kum- güneş turizmi ile toplumlar farklı coğrafyada bulunan doğal zenginlikleri keşfetmeye başlamıştır. Toplumların ekonomik düzeylerinde meydana gelen artış sayesinde yeni coğrafyaları keşfetmek ve yeni deneyimler edinmek düşüncesi ortaya çıkmıştır. Bunun sonucu olarak turizm anlayışında yeni kavramlar ortaya çıkmıştır. Kültürel turizm, ekolojik turizm, arkeolojik turizm, kırsal turizm, gastronomi turizmi gibi yeni turizm sektörleri ortaya çıkmıştır. Toplumların yeni deneyimler elde etmek için yaptıkları seyahat ve konaklama gibi eylemleri, destinasyon merkezlerinde olumlu ve olumsuz etkiler meydana getirmiştir. Ekonomik kalkınma gibi olumlu katkıların yanında yerel ve öz kaynakların bilinçsiz kullanılması, doğal ortamın bozulması ve kültürel yozlaşma gibi sorunlarında ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bunun sonucunda ulusal ve uluslararası turizm destinasyon hareketliliğinin ortaya çıkardığı olumsuzlukları gidermek ve sürdürülebilirlik ilkesiyle turizm faaliyetleri yürütmek fikri önem kazanmıştır. Kamusal veya özel sektör paydaşlarının yaptığı önleyici ve geliştirici planlar ile sorunlar aşılmaya çalışılmıştır. Yüksek eğitim kurumları da konunun hassasiyetine duyarsız kalmayarak kültürel miras değerlerinin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak amacıyla pek çok bölümü bünyelerinde oluşturarak bilinçli bir toplum için çaba sarf etmektedir. Kültürel mirasın korunması için Kamusal ve özel sektörün aldığı önlemler ve yenilikçi planlara ek olarak, yüksek eğitim kurumları konuyu analiz ederek, bilimsel verilerle kültür varlıklarının korunması ve kültür turizminin geliştirilmesini amaçlayan çalışmalar yayınlamaktadır. Kültürel miras ve turizm bağlamında yapılan çalışmaların ulaşılabilir olması, konu üzerinde çalışma yapanlara büyük kolaylık sağlayacaktır. Çalışmanın amaç ve kapsamı kültürel miras ve turizm ilişkisi üzerine yapılan kitap, makale ve yüksek lisans tezlerini bir araya getirmek ve araştırmacıya kolaylık sağlamaktır. Bu çalışma nitel araştırma yöntemi kapsamında içerik analizi özetleme ve tarama modeli ile yapılmıştır. Alan taraması için TO-KAT toplu katalog ve EBSCO veri tabanı kullanılmıştır. Yapılan tarama çalışması sonucu 45 kitap, 91 makale ve 41 yüksek lisan tezinin kaynakları ve özet bilgileri tablo oluşturulmak suretiyle hazırlanmıştır. Bu çalışmanın kültürel miras ve turizm ilişkisi üzerine çalışma yapacak araştırmacılara yardımcı olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, as a result of the widespread use of visual and audio communication tools, new developments occur in the approaches of different cultural values to each other. With the sea-sand-sun tourism that gained momentum after the 1950s, societies started to discover the natural riches in different geographies. Thanks to the increase in the economic levels of societies, the idea of exploring new geographies and gaining new experiences has emerged. As a result, new concepts have emerged in the understanding of tourism. New tourism sectors such as cultural tourism, ecological tourism, archaeological tourism, rural tourism, gastronomy tourism have emerged. The actions of societies such as travel and accommodation in order to obtain new experiences have had positive and negative effects on destination centres. In addition to positive contributions such as economic development, unconscious use of local and own resources has led to the emergence of problems such as deterioration of the natural environment and cultural degeneration. As a result, the idea of eliminating the negativities caused by national and international tourism destination mobility and carrying out tourism activities with the principle of sustainability has gained importance. Problems have been tried to be overcome with preventive and developmental plans made by public or private sector stakeholders. Higher education institutions also endeavour for a conscious society by establishing many departments within their structure in order to ensure the protection of cultural heritage values and their transfer to future generations by not remaining insensitive to the sensitivity of the issue. In addition to the measures and innovative plans taken by the public and private sectors for the protection of cultural heritage, higher education institutions analyse the issue and publish studies aiming to protect cultural assets and develop cultural tourism with scientific data. The accessibility of the studies carried out in the context of cultural heritage and tourism will provide great convenience to those who work on the subject. The aim and scope of the study is to bring together books, articles and master's theses on the relationship between cultural heritage and tourism and to provide convenience for the researcher. This study was conducted with content analysis summarisation and scanning model within the scope of qualitative research method. TO-KAT collective catalogue and EBSCO database were used for literature search. As a result of the scanning study, the sources and summary information of 45 books, 91 articles and 41 master's theses were prepared by creating a table. It is expected that this study will help researchers who will work on the relationship between cultural heritage and tourism.