Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası (Kuşadası-Aydın) Milli Parkı biyoçeşitliliği üzerine incelemeler
Biodiversty of Dilek peninsula-Büyük Menderes delta
  1. Tez No: 96672
  2. Yazar: CENK DURMUŞKAHYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF GEMİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoçeşitlilik, Ekoloji, Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası, Biodiversity, Ecology, Dilek Peninsula and Menderes Delta
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 300
Özet
in ÖZET DİLEK YARIMADASI -BÜYÜK MENDERES DELTASI (KUŞADASI-AYDIN) MİLLİ PARKI BİYOÇEŞİTLİLİĞİ ÜZERİNE İNCELEMELER DURMUŞKAHYA, Cenk Yüksek lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yusuf GEMÎCİ 22 Ağustos 2000 Dilek Yarımadası Ege Bölgemizin Aydın İli sınırları içinde Kuşadası ilçesine 28 km. Söke ilçesine 34 km uzaklıktadır. Ülkemizin 7. Milli parkı olup en büyük ve en önemli milli parklarından birisidir. 19.5.1966 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından milli park ilan edilen Dilek Yarımadası ve Büyük Menderes Milli parkı27.675 hektar alana sahiptir Diğer milli parklara nazaran oldukça büyük bir alana sahip olan milli parkta, içinde birden çok ekosistemi barındırmasından dolayı, tür çeşitliliği yüksektir. Özellikle Samsun Dağları Akdeniz Flora elementlerinin büyük bir kısmının yetişmesine olanak verdiği için adeta bir açık hava müzesi şeklindedir. Menderes Deltası da bir çok su kuşuna ev sahipliği yaptığı için en önemli kuş alanlarından sayılır. Milli parkın faunası da florası kadar zengindir. 1996- 1999 yılları arasında bölgede yaptığımız çalışmalar sonucunda vasküler bitkilerden 95 familyaya ait 804 takson, 2 takson semender ve üç takson kuyruksuz kurbağa olmak üzere 5 takson amfibi, 3 kaplumbağa taksonu, 10 kertenkele ve 14 yılan olmak üzere 27 sürüngen taksonu 29 memeli taksonu, 97 kuş taksonu ve milli parkı çevreleyen sularda yaşayan 45 adet balık türü tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT BIODIVERSTY RESEARCH ON THE DİLEK PENINSULA -MENDERES DELTA (KUŞADASI-AYDIN) NATIONAL PARK DURMUŞKAHYA, Cenk MSc.in Biology Dep. Supervisor: Prof.Dr. Yusuf GEMİCİ 22 Agust 2000 Dilek Peninsula exists within the Province of Aydın in the Aegean Region of Turkey. It is 28 km and 34 km to Kuşadası and Söke districts, respectively. Dilek Peninsula is the seventh national park of country. It is one of the greatest and the most important national parks in Turkey. Dilek Paninsula and Menderes Delta which covers an area of 27675 ha. As the national park has many ecosystems, the species variety is high in the park which has larger area then the other national parks. Especially, Samsun Mountains act like an open air museum as they enable the cultivation of Mediterranean Flora elements. Also, the fauna of the national park as rich as flora.. However Menderes Delta is one of the most important wetland of Turkey According to the results of the studies carried out in the region during 1996-1999, the observed species were 804 sub- taxons belonging to 95 family of vascular flora; a total of five amphibians composed of two cemenders and two tailless frogs; three turtles; 27 reptiles composed of 10 lizards and 14 snakes; 29 mammals; 97 birds and 45 fish species living within the aquatic enviroment that surround the national park.