Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası milli parkının rekreasyon amacıyla kullanımının ekonomik değerinin saptanması: bir seyahat maliyeti yöntemi uygulaması
The recreational use and the economic value of Dilek Peninsula-great Meander Delta national park by travel cost method
- Tez No: 223000
- Danışmanlar: PROF.DR. BÜLENT MİRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Econometrics, Economics, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Milli Park, Rekreasyon, Tüketici Rantı, Seyahat Maliyeti Yöntemi, National Park, Recreation, Consumer Surplus, Travel Cost Method
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışma Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkının rekreasyonel kullanım değerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amacı gerçekleştirmek için 2006 yılı eylülekim aylarında bir anket çalışması yapılmıştır. Milli Parkın rekreasyonel kullanım değeri seyahat maliyeti yöntemi ile belirlenmiştir. Yıllık ziyaret sayısı, bağımlı değişken; ziyaretçilerin sosyo-ekonomik özellikleri ve seyahatleri hakkındaki bazı bilgiler, bağımsız değişkenler olarak kullanılmıştır. Tüketici rantının hesaplanmasında poisson regresyon model kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda, bir kişi için gezi başına tüketici rantı 83.98 YTL olarak tespit edilmiştir. Milli Parkın rekreasyonel kullanım değeri ise 41.990.000 YTL olarak belirlenmiştir. Çalışmayla Milli Parkın sonbahar ziyaretçileri hakkında bazı sosyo-ekonomik bulgular da elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the recreational value of Dilek Peninsula Great Meander Delta National Park. For this purpose, a survey was conducted upon in september-october months of the year 2006. Recreational value of the National Park was determined via travel cost method. In one year, the number of visits by individuals was used as the dependent variable and visitor?s socioeconomic characteristics and some other variables related to their travel were used independent variables. In calculating the consumer surplus, poisson regression model was used. In concluison, the consumer surplus of one person per trip was find out as 83.98 YTL. Recreational value of the National Park was determined as 41.990.000 YTL.