Kanuni Sultan Süleyman dönemi şeyhülislamları ve siyasete olan etkileri
The sheikhulislam of the period of Kanuni Sultan Suleiman and their effects on politics
- Tez No: 966793
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLÜFER ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Kanûnî Sultan Süleyman, Şeyhülislâm, Dinî otorite, Siyaset, Fetva, Kanunnâme, Kızılbaşlık, Suleiman the Magnificent, Sheikh ul-Islam, Religious authority, Politics, Fatwa, Code of laws, Kizilbash
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Osmanlı Devleti, İslâm Devletleri arasında en uzun ömürlü devletlerden biri olmuştur. Bu başarı, siyaseten güçlü idareciler ile birlikte köklü kurumlar sayesinde gerçekleşmiştir. Güçlü idarecilerden biri, XVI. asır hükümdarlarından Kanûnî Sultan Süleyman'dır. Kanûnî Sultan Süleyman dönemi şeyhülislâmlarının siyaset ve idareye etkisini konu alan bu çalışma, giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Girişte; tezin konusu, amacı, önemi, kaynakları ve yöntemi tanımlanmıştır. Birinci bölümde, Kanûnî'nin hayatına ve dönemin özelliklerine dair genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, şeyhülislâmlık kurumunun kökenleri ile Osmanlı Devleti'nde şeyhülislâmlık kurumu ele alınmıştır. Bununla birlikte Kanûnî döneminde görev alan yedi şeyhülislâmın biyografilerine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise, fetvanın kökenine dair genel malumat aktarılmış ve incelenen dönemde görev alan şeyhülislâmların siyasete etkileri; iç siyaset ve dış siyaset açısından ele alınmıştır. İç siyaset kategorisinde; şeyhülislâmların padişah kararları, şehzade katlleri, aykırı tasavvufi akımlar, hukukî mevzuat ve vakıflar hakkındaki fetvalarına yer verilmiştir. Dış siyaset alanında ise, onların savaş kararı alınmasındaki etkileri aktarılmıştır. Sonuç olarak şeyhülislâmların birçok siyasi meseleye dair fetvaları olduğu tespit edilmiştir. Onların görüş ve fetvaları ile hem iç siyasette hem de dış siyasette üstlendiği önemli roller ortaya konulmuştur. 2025, ix + 124 Sayfa
Özet (Çeviri)
The Ottoman Empire was one of the longest-lived states among Islamic states. This success was achieved thanks to politically strong administrators and deep-rooted institutions. One of the strong administrators was Suleiman the Magnificent, a ruler of the 16th century. This study, which deals with the influence of the sheikhs-ul-Islam during the reign of Suleiman the Magnificent on politics and administration, consists of an introduction and three sections. The introduction defines the thesis topic, purpose, significance, sources, and methodology. The first chapter provides general information about Kanuni's life and the characteristics of his era. The second chapter discusses the origins of the institution of sheikhs-ul-Islam and the institution of sheikhs-ul-Islam in the Ottoman Empire. In addition, the biographies of seven sheikhs-ul-Islams who served during the reign of Kanuni are included. The third chapter provides general information about the origins of fatwas and examines the political influence of the sheikhs-ul-Islams who served during the period under study, from the perspectives of domestic and foreign policy. In the category of domestic politics, the fatwas of the sheikhs-ul-Islam on the decisions of the sultans, the killings of princes, dissident Sufi movements, legal legislation, and waqfs are discussed. In the field of foreign policy, their influence on the decision to go to war is discussed. In conclusion, it has been determined that the sheikhs-ul-Islams issued fatwas on numerous political issues. Their opinions and fatwas have revealed the significant roles they played in both domestic and foreign policy. 2025, ix + 124 Pages