Roy Uyum Modeli'ne temellendirilmiş rol performansını güçlendirme programının pandemi birimlerinde çalışan hemşirelerin uyum performansı ve yetkinliğine etkisi
The effect of the Role Performance Strengthening Program based on the roy adaptation model on the adaptive performance and competency of nurses working in pandemic units
- Tez No: 966875
- Danışmanlar: PROF. DR. KADRİYE BULDUKOĞLU, PROF. DR. İLHAN GÜNBAYI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Covid-19 pandemisi, psikiyatri hemşireliği, psikoeğitim, rol performansı, Roy Uyum Modeli, Covid-19 pandemic, psychiatric nursing, psychoeducation, role performance, Roy Adaptation Model
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı Roy Uyum Modeli'ne temellendirilmiş“Rol Performansını Güçlendirme Programı”nın Covid-19 pandemisi sürecinde pandemi birimlerinde çalışan hemşirelerin yetkinliği ve uyum performansına etkisinin incelenmesidir. Yöntem: Araştırma, radikal hümanist paradigmaya dayalı özgürleştirici karma yöntem eylem araştırmasıdır. Araştırma, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nin pandemi birimlerinde çalışan ve araştırmaya katılmaya gönüllü 10 hemşire ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma süreci dört aşamalıdır. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Hemşire Yetkinlik Ölçeği, Uyum Performansı Ölçeği ve Rol Performansını Güçlendirme Programı yarı yapılandırılmış görüşme formlarıyla ile toplanmıştır. Toplanan nicel ve nitel veriler doğrultusunda, bir psikoeğitim programı olan Rol Performansını Güçlendirme Programı, Roy Uyum Modeli'ne temellendirilerek geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Uygulamadan bir ve dört hafta sonra, hemşirelerin yetkinlik ve uyum performansı tekrar değerlendirilmiştir. Bulgular: Hemşirelerin yetkinlik toplam puan ortalamaları eylem öncesinde 72.17, eylem sonrasında 90.81, izlemde 95.74'tür. Hemşirelerin uyum performansı toplam puan ortalamaları ise eylem öncesinde 3.78, eylem sonrasında 4.50, izlemde 4.93'tür. Eylem sonrasında eylem öncesine göre hemşirelerin yetkinlik ve uyum performansının önemli ölçüde arttığı; izlemde ise, eylem sonrasına göre yetkinliğin korunduğu, uyum performansının ise anlamlı şekilde yüksek olduğu bulunmuştur. Sonuç: Roy Uyum Modeli'ne temellendirilmiş“Rol Performansını Güçlendirme Programı”nın hemşirelerin yetkinliğini ve uyum performansını artırdığı ortaya koyulmuştur. Roy Uyum Modeli'nin Covid-19'un sebep olduğu zorluklarla başetmede hemşire örnekleminde yapılacak araştırmalarda kullanımının uygun olduğu görülmüştür. Roy Uyum Modeli'ne temellendirilmiş Rol Performansını Güçlendirme Programı'nın kurumsal eğitim programlarına dahil edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the research is to examine the effect of“Role Performance Strengthening Program”based on the Roy Adaptation Model on the competence and adaptive performance of nurses working in pandemic units during the Covid-19 pandemic. Method: The research is an emancipatory mixed methods action research based on radical humanist paradigm. The research was conducted with 10 nurses working in the pandemic units of Akdeniz University Hospital who volunteered to participate in the research. The research process consisted of four stages. Data were collected with Personal Information Form, Nurse Competence Scale, Adaptive Performance Scale, and Role Performance Strengthening Program semi-structured interview forms. In line with the quantitative and qualitative data collected,“Role Performance Strengthening Program”, a psychoeducational program based on the Roy Adaptation Model, was developed and implemented. One and four weeks after the implementation, the nurses' competence and adaptive performance were re-evaluated. Results: The total mean score of nurses' competence was 72.17 before the action, 90.81 after the action, and 95.74 in the follow-up. The total mean score of nurses' adaptive performance was 3.78 before the action, 4.50 after the action, and 4.93 in the follow-up. It was found that after the action, the competence and adaptive performance of nurses increased significantly compared to before the action; and in the follow-up, the competence was preserved compared to after the action and the adaptive performance was significantly higher. Conclusion:“Role Performance Strengthening Program”based on the Roy Adaptation Model increases the competence and adaptive performance of nurses. It has been found that the Roy Adaptation Model is suitable for use in research to be conducted on a nurse sample in coping with the difficulties caused by Covid-19. It is recommended that the Role Performance Strengthening Program be included in institutional training programs.