Giriftzen Asım Bey bestelerinin Osmanlı Arşivi nüshalarının Arel-Ezgi-Uzdilek Nota Sistemine aktarımı ve TRT nüshaları ile karşılaştırılması
A comparative study of the transcription of Giriftzen Asım Bey's Compositions from Ottoman Archive Manuscripts into the Arel-Ezgi-Uzdilek Notation System and TRT editions
  1. Tez No: 966886
  2. Yazar: AYŞE TEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. BESTE ESEN BİÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Giriftzen Asım Bey, Osmanlı-Türk Müziği, El Yazması Nota, Arel-Ezgi-Uzdilek Sistemi, TRT Arşivi, Nota Aktarımı, Giriftzen Asım Bey, Ottoman-Turkish Music, Manuscript Score, Arel-Ezgi-Uzdilek System, TRT Archive, Score Transcription
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Bu çalışma; Giriftzen Asım Bey'e ait Osmanlı arşivinde yer alan bestelerinin, Avrupa nota yazım sisteminden günümüz Arel Ezgi Uzdilek nota sistemine aktarılması ve bu eserlerin TRT arşivindeki nüshalarıyla karşılaştırılarak incelenmesi amacıyla hazırlanmıştır. Bu bağlamda öncelikle Osmanlı arşivinde yer alan Giriftzen Asım Bey'e ait el yazması nota nüshaları tespit edilerek Arel-Ezgi-Uzdilek (A.E.U.) nota sistemine aktarılmıştır. Ardından, TRT arşivinde yer alan eserlerle karşılaştırmalı bir inceleme gerçekleştirilmiş; donanım, mertebe, nağme, güfte yerleşimi ve notasyon farklılıkları detaylı biçimde analiz edilmiştir. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden tarama modeliyle yapılandırılmış; veri toplama sürecinde doküman incelemesi, arşiv taraması ve literatür tarama teknikleri kullanılmıştır. Giriftzen Asım Bey'in Osmanlı arşivinden elde edilen el yazması nota nüshaları ile TRT arşivinde bulunan 13 ortak eser örneklem olarak seçilmiş ve karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Bu eserler, içerik analizi ve kategorisel içerik çözümleme yöntemleriyle değerlendirilmiş, eserler arasında donanım, mertebe, nağme, güfte farklılıkları saptanmıştır. Giriftzen Asım Bey bestelerinin el yazması notalarının Arel Ezgi Uzdilek sistemine aktarımı ve TRT nüshalarıyla karşılaştırmasını konu alan bu çalışmada, Asım Bey'in eserlerinin hem klasik tavrı yansıttığı hem de dönemler arası aktarım sürecinde çeşitli dönüşümlere uğradığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was prepared with the aim of transcribing the compositions of Giriftzen Asım Bey, found in the Ottoman archives, from the European notation system into the contemporary Arel-Ezgi-Uzdilek (A.E.U.) notation system, and examining these works by comparing them with their counterparts in the TRT (Turkish Radio and Television Corporation) archives. In this context, the manuscript scores belonging to Giriftzen Asım Bey in the Ottoman archives were first identified and transcribed into the A.E.U. notation system. Subsequently, a comparative analysis was conducted with the versions of the same works found in the TRT archives; differences in key signatures, degree, melodic phrases, placement of lyrics, and notation styles were examined in detail. The study was structured using the qualitative research method of the survey model, and during the data collection process, document analysis, archival research, and literature review techniques were employed. A total of 13 common works found both in the Ottoman manuscripts and the TRT archives were selected as the sample and comparatively analyzed. These works were evaluated using content analysis and categorical content analysis methods, and differences in key signatures, degree, melodic structures, and lyrics were identified. The study, which focuses on the transcription of Giriftzen Asım Bey's handwritten scores into the Arel-Ezgi-Uzdilek system and their comparison with TRT versions, concludes that while Asım Bey's works reflect the classical style, they have also undergone various transformations during the process of transmission across different periods.