Sınıf öğretmenlerinin 21. yüzyıl öğreten becerileri kullanımları ile teknopedagojik alan bilgisi yeterliklerine yönelik algılarının incelenmesi
An analysis of primary school teachers' perceptions of their use of 21st-century teaching skills and their technopedagogical content knowledge competencies
- Tez No: 966899
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE DİLEK BOYACI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: 21. yüzyıl becerileri, teknopedagojik alan bilgisi, sınıf öğretmeni, öğretmen yeterlikleri, eğitim teknolojileri, 21st-century skills, technological pedagogical content knowledge, classroom teacher, teacher competencies, educational Technologies
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim kurumlarında görev yapan sınıf öğretmenlerinin 21. yüzyıl öğreten becerilerini kullanımlarına yönelik algıları ile teknopedagojik alan bilgisi (TPAB) yeterliklerine ilişkin algılarını çeşitli değişkenlere göre incelemektir. Araştırmada, öğretmenlerin bu beceri ve yeterliklere ilişkin algılarının cinsiyet, mesleki kıdem ve mezun olunan okul türü gibi demografik değişkenlere göre anlamlı farklılık gösterip göstermediği analiz edilmiştir. Ayrıca, bu iki yapının birbiriyle olan ilişkisi de değerlendirilmiştir. Araştırma, ilişkisel tarama modeline dayalı olarak yürütülmüştür. Veriler, ilgili ölçekler aracılığıyla İstanbul'da görev yapan sınıf öğretmenlerinden toplanmıştır. Elde edilen bulgular, öğretmenlerin hem 21. yüzyıl öğreten becerileri hem de TPAB yeterlikleri açısından genel olarak olumlu algılara sahip olduklarını göstermektedir. Bununla birlikte, bazı demografik değişkenler açısından anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları, öğretmenlerin mesleki gelişimlerinin desteklenmesi, hizmet içi eğitimlerin planlanması ve eğitim politikalarının şekillendirilmesi açısından önemli katkılar sunmaktadır. Ayrıca, öğretmen yetiştirme programlarının içeriklerinin günümüzün eğitim gereksinimlerine uygun biçimde yeniden yapılandırılması gerektiğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine primary school teachers' perceptions of their use of 21st-century teaching skills and their Technological Pedagogical Content Knowledge (TPACK) competencies in relation to various demographic variables. The research specifically explores whether these perceptions differ significantly based on factors such as gender, professional seniority, and the type of institution from which the teachers graduated. Additionally, the study investigates the relationship between 21st-century teaching skills and TPACK competencies. Employing a relational survey model, data were collected from primary school teachers working in Istanbul through validated measurement tools. The findings reveal that teachers generally hold positive perceptions of both their 21st-century teaching skills and their TPACK competencies. Nevertheless, statistically significant differences were observed across certain demographic variables. The results offer valuable insights for educational stakeholders, particularly in terms of supporting teachers' professional development, designing effective in-service training programs, and informing educational policy. Furthermore, the findings emphasize the necessity of restructuring teacher education curricula in alignment with the evolving demands of contemporary education.