Beşinci güç sosyal medya : Pandora belgelerinin medyada yer alışına dair bir analiz
Social media as the fifth estate : An analysis on the media coverage of pandora papers
  1. Tez No: 966956
  2. Yazar: FERRAH POYRAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL ESRA ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Medya, Pandora Belgeleri, Beşinci Güç, Sosyal Medya, Çevrimiçi Gazetecilik, New Media, Pandora Papers, Fifth Estate, Social Media, Online Journalism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Medya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Yeni medya teknolojilerin gelişmesi ile birlikte ortaya çıkan sosyal medya ağları enformasyonun, herhangi bir müdahaleye maruz kalmadan, hızlıca yayılmasına olanak sağlamıştır. Geleneksel medyada yer almayan birçok içerik bu mecralarda yer alarak görünür hale gelmektedir. Bu çalışmada son yılların en önemli araştırmacı gazetecilik faaliyeti olarak görülen Pandora belgeleri özelinde geleneksel medyanın dördüncü kuvvet olma özelliğini kaybederken, sosyal medyanın beşinci güç olarak nasıl var olduğu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Eleştirel söylem analizi yöntemi ile Türkiye'nin en yüksek tirajlı beş gazetesi ve #pandorabelgeleri başlığı altında Twitter'da en fazla yorum ve beğeni alan beş tweet incelenmiştir. Çalışmada geleneksel medyanın sahiplik yapısı, iktidarın müdahalesi, reklam veren etkisi gibi nedenlerle önemli bir gazetecilik faaliyeti olan Pandora belgelerine gerektiği kadar yer vermediği, kamuoyunu nasıl eksik bilgilendirdiği üzerinde durulmuştur. Bununla birlikte bu belgelerin Twitter'da tüm yönleri ile ele alındığı uzun süre gündemde tutularak halka belge içeriklerinin tüm yönleri ile nasıl sunulduğu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Social media networks that emerged with the development of new media technologies allowed information to spread rapidly without being exposed to any intervention. Many content that is not included in the traditional media becomes visible by taking place in these media. In this study, it has been tried to reveal how social media exists as the fifth estate, while the traditional media loses its feature of being the fourth power in the Pandora documents, which is seen as the most important investigative journalism activity of recent years. With the critical discourse analysis method, Turkey's five newspapers with the highest circulation and the five tweets that received the most comments and likes on Twitter under the heading #pandoradocuments were examined. In the study, it is emphasized how the traditional media does not give enough space to Pandora Papers, which is an important journalistic activity, due to reasons such as the ownership structure, the intervention of the government, the influence of the advertiser, and how it informs the public incompletely. In addition to this, all aspects of these documents were discussed on Twitter, and how they were presented to the public in all aspects was examined by keeping them on the agenda for a long time.