Somatik duygusal belirtilerin rüya motifleri ile ilişkisinde duygu ifadesinin düzenleyici rolünün incelenmesi
An investigation of the moderating role of emotion expression in the relationship between somatic emotional symptoms and dream motifs
- Tez No: 966983
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE TASA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Rüya, rüya motifleri, duygular, duyguları ifade etme, somatik duygusal çatışma, somatizasyon, Dream, dream motifs, emotions, emotional expression, somatic emotional conflicts, somatization
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Rüyalar, uykuya özgü bir olgu olup, yüzyıllardır araştırılmasına rağmen gizemi tam anlamıyla çözülememiş bir durum olarak varlığını sürdürmektedir. Bu fenomen, Freud tarafından insan zihninin en bilinmezi olan bilinçdışı süreçlerini gözler önüne serdiği düşünülmektedir. Rüyalar, nesnesiz algı ya da duyusuz algı şeklinde tanımlanabilir ve bu yönüyle bireyin içsel dünyasıyla derin bir bağ kurar. Rüyalar üzerine ortaya atılmış birçok teori olmasına rağmen, bu teorilerin çoğunun kesişim noktası, rüyaların bireyin iç dünyasına dair önemli ipuçları sunduğu gerçeğidir. Bu bağlamda, bu çalışmanın amacı, rüyaların yalnızca psikolojik değil, aynı zamanda somatik ve duygusal işlevlerle de ilişkisini kapsamlı bir şekilde incelemektir. Bu değişkenleri ölçmek amacıyla Rüya Motifleri Ölçeği, Duyguları İfade Etme Ölçeği, Somatik Duygusal Çatışma Ölçeği ve Demografik Bilgi Formu kullanılarak çevrimiçi bir anket oluşturulmuştur. Yaş aralığı 18-60 olan 307 kişinin gönüllü katılımıyla çalışma verileri toplanmıştır. Katılımcıların 170'i kadınlardan, 137'si ise erkeklerden oluşmaktadır. Bulgulara göre Somatik Duygusal Çatışmalar ile Rüya Motifleri arasında Duyguları İfade Etmenin düzenleyici etkisi bulunmamaktadır ancak bu değişkenlerin tek başına Rüya Motifleri ile anlamlı ve pozitif yönlü ilişkileri bulunmaktadır. Buna ek olarak erkeklerin Rüya Motifleri puanları ve Rüya Motifleri alt boyutu olan Şişirilmiş Kendilik puanları kadınlardan anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Evli bireylerin Rüya Motifleri puanı incelendiğinde hem ilişkisi olan bireylerden hem de ilişkisi olmayan bireylerden anlamlı düzeyde yüksek olduğu gözlenmiştir. Elde edilen bulgular Somatik Duygusal Çatışma ve Duyguları İfade Etmenin Rüya Motifleri ile anlamlı düzeyde ilişki olduğunu göstermektedir. Bu bilgilerin literatür ve klinik pratiğe değerli katkı sunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Dreams represent a sleep-specific phenomenon whose underlying nature has remained elusive despite being the subject of investigation for centuries. This phenomenon is thought by Freud to reveal the most unknown unconscious processes of the human mind. Dreams can be defined as objectless perception or non-sensory perception, and in this respect, they establish a deep connection with the inner world of the individual. Although there are many theories put forward on dreams, the intersection of many of these theories is the fact that dreams offer important clues about the inner world of the individual. In this context, the aim of this study is to comprehensively investigate the relationship of dreams not only to psychological but also to somatic and emotional functions. In order to measure these variables, an online questionnaire was created using the Dream Motifs Scale, the Expression of Emotions Scale, the Somatic Emotional Conflict Scale and the Demographic Information Form. Data were obtained from 307 volunteers between the ages of 18 and 60, including 170 women and 137 men. According to the findings, there is no mediating effect on Expressing Emotions between Somatic Emotional Conflicts and Dream Motifs, but these variables alone have meaningful and positive relationships with Dream Motifs. In addition, it has been observed that men's Dream Motifs scores and Inflated Self-Scores, which are Dream Motifs sub-dimensions, were significantly higher than women's. When the Dream Motifs score of married individuals was examined, it was observed that it was noticeably higher than both individuals with a relationship and single individuals. The findings show that Somatic Emotional Conflict and Expressing Emotions have a significant relationship with Dream Motifs. It is thought that this information will make a valuable contribution to literature and clinical practice.