Köse Dağları'nın (Gümüşhane) florası
The flora of Köse mountains (Gümüşhane)
  1. Tez No: 96707
  2. Yazar: ALİ KANDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN BEYAZOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Flora, Köse Dağlan, Gümüşhane, Flora, Köse Mountains, Gümüşhane VI
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Gümüşhane îli sınırlan içinde yer alan Köse Dağlan'mn Florası araştırılmıştır. Köse Dağlan, Gümüşhane-Erzincan karayolu üzerinde ve Avrupa-Sibirya ile İran-Turan Floristik Bölgeleri arasında geçit teşkil etmektedir. Araştırma sonunda, Köse Dağlanndan 77 familyaya ait 343 cins ve 953 tür ve tür altı takson tespit edilmiştir. 77 familyadan 2'si Pteridophyta, 75'i Spermatophyta bölümlerine aittir. Spermatophyta bölümüne dahil olan familyalardan 2'si Gymnospermae, 73 'ü Angiospermae sınıfına aittir. En fazla takson ihtiva eden familyalar sırasıyla Compositae (Asteraceae), Labiatae (Lamiaceae), Cruciferae (Brassicaceae), Leguminosae (Fabaceae) ve Scrophulariaceae' dır. Astragalus, Silene, Verbascum ve Salvia sırasıyla en çok tür içeren cinslerdir. Tür ve tür altı kategoriye ait taksonlann floristik bölgelere dağılımlan şu şekildedir: % 17.34 Avrupa-Sibirya, % 25.63 İran-Turan, % 3.34 Akdeniz elementidir. % 53.99 'unun floristik bölgesi ise belirlenememiştir. Taksonlardan 130'i endemik olup endemizm oram % 13.75 dir. 212 takson A7 karesi için yeni kayıttır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Flora of Köse Mountains (Gümüşhane) In this study, it was investigated the flora of Köse Mountains which are situated in the boundary of Gümüşhane. The Mountains of Köse are on the road of Gümüşhane- Erzurum and located at a crossing region between Euro-Siberyan and Irano-Turan fioristic regions. At the end of this study, it was determined 343 genera and 953 species and subspecies belonging to 77 families from Köse Mountains. Two of these families are belong to Pteridophyta and the others are for Spermatophyta. Two families of Spermatophyta are belong to Gymnospermae class and the others Angiospermae class. The families have the greatest number of species in order, Compositae (Asteraceae), Labiatae (Lamiaceae), Cruciferae (Brassicaceae) and Scrophulariaceae. Astragalus, Verbascum and Salvia genera have a great deal of number species in order. The dispersion to fioristic regions of taxons is; 17,34 % Euro-Siberian, 26,63 % Irano-Turan, 3,44 % Mediterranean Regions. It couldn't be definited the fioristic regions of 53,99 % the part of taxons. The 130 taxons are endemic and the ratio of endemism is 13,75 %. The 212 taxons are new record for A7 square.