Streptozotosin ile diyabet oluşturulan ratlarda çekal perforasyon sonucu gelişen sepsis tedavisinde seryum oksidin akciğer ve böbrek dokusu üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effects of cerium oxide on lung and ki̇dney tissue in the treatment of sepsis induced by cecal perforation in streptozotocin-induced diabetic rats
  1. Tez No: 967075
  2. Yazar: MEDİNE FIRAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetes mellitus, sepsis, seryum oksit, akciğer, böbrek, Diabetes mellitus, sepsis, cerium oxide, lung, kidney
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada diyabet oluşturulan ratlarda sepsis tedavisinde adjuvan tedavi olarak seryum oksit kullanılmasının sepsisin en çok etkilediği iki organ olan böbrek ve akciğer dokusu üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmada 30 adet, dişi wistar cinsi albino rat kullanıldı. Bu ratların 24 tanesine ip 55 mg/kg dozunda STZ enjekte edilerek diyabet oluşturuldu. Ratlar diyabet oluşturulduktan sonra diyabetin organlar üzerine etkisinin görülebilmesi için 1 ay beklenildi. 1 ayın sonunda diyabet oluşturulmayan 6 rat kontrol (K) (n=6) grubunu oluşturdu ve diyabet oluşturulan 8 rat diyabet (D) grubunu oluşturdu. 16 rat üzerinde sepsis oluşturmak için çekal ligasyon ve perforasyon (ÇLP) modeli seçildi. ÇLP uygulanan ratların 8 tanesine 30 dk sonra Seryum Oksit 0.5 mg/kg ip yolla uygulandı. Diyabet+çekal perforasyon (DS) (n=8) ve diyabet+çekal perforasyon+seryum oksit (DS+SO) (n=8) grupları oluşturuldu. Tüm gruplar 24 saat sonra derin anestezi altında intrakardiyak kan alınarak sakrifiye edilip böbrek ve akciğer dokuları alındı. Doku örnekleri; histopatolojik değerlendirme yapılıncaya kadar %10'luk formaldehid solüsyonu içinde saklandı. Biyokimyasal değerlendirme yapmak için ise -70 derecede saklandı. Akciğer histopatolojik incelemesinde interstisyel ödem, interstisyel hemoraji, alveolar konjesyon, nötrofil infiltrasyonu/agregasyonu, alveol duvar kalınlığı ve toplam hasar skoru gruplar arasında anlamlı olarak farklı bulundu. Böbrek histopatolojik incelemesinde glomerüler vakuolizasyon GV), tübüler dilatasyon (TD), vasküler vakuolizasyon ve hipertrofi (VVH), tübüler hücre dejenerasyonu ve nekrozu (THDN), bowman space dilatasyonu (BSD), tübüler hyalin silindir (THS) oluşumu, lenfosit infiltrasyonu (Lİ) ve tübüler hücre dökülmesi gibi parametrelerde gruplar arasında anlamlı olarak farklı bulundu. Diyabetik zeminde geliştirilen sepsis modelinde seryum oksit uygulamasının akciğer ve böbrek dokularında histopatolojik hasarı azalttığını göstermiş olduk. Elde edilen bulgular, seryum oksitin antioksidan ve doku koruyucu potansiyeline işaret ederek ileride yapılacak terapötik yaklaşımlar için umut vadetmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of using cerium oxide as an adjuvant therapy in the treatment of sepsis in diabetic rats on the kidney and lung tissue, the two organs most affected by sepsis. In this study, 30 female Wistar albino rats were used. Diabetes was induced in 24 of these rats by injecting STZ at a dose of 55 mg/kg ip. After diabetes was induced in the rats, 1 month was waited for the effects of diabetes on the organs to be observed. At the end of 1 month, 6 rats in which diabetes was not induced formed the control (C) (n=6) group and 8 rats in which diabetes was induced formed the diabetes (D) group. Cecal ligation and perforation (CLP) model was selected to induce sepsis in 16 rats. Cerium Oxide 0.5 mg/kg ip was administered to 8 of the rats to which CLP was applied after 30 min. Diabetes+cecal perforation (DS) (n=8) and diabetes+cecal perforation+cerium oxide (DS+SO) (n=8) groups were formed. All groups were sacrificed after 24 hours by taking intracardiac blood under deep anesthesia and kidney and lung tissues were taken. Tissue samples were stored in 10% formaldehyde solution until histopathological evaluation. For biochemical evaluation, they were stored at -70 degrees. In lung histopathological examination, interstitial edema, interstitial hemorrhage, alveolar congestion, neutrophil infiltration/aggregation, alveolar wall thickness and total damage score were found to be significantly different between the groups. In kidney histopathological examination, parameters such as glomerular vacuolization, tubular dilatation, vascular vacuolization and hypertrophy, tubular cell degeneration and necrosis, bowman space dilatation, tubular hyaline cylinder formation, lymphocyte infiltration and tubular cell shedding were found to be significantly different between the groups. We have shown that cerium oxide application in a sepsis model developed on a diabetic basis reduces histopathological damage in lung and kidney tissues. The findings indicate the antioxidant and tissue protective potential of cerium oxide, promising for future therapeutic approaches.