Proksimal humerus kırıklarında plak vida osteosentezinin klinik ve radyolojik sonuçları
Clinical and radiological outcomes of plate-screw osteosynthesis in proximal humerus fractures
- Tez No: 967126
- Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR MURAT ÇINAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Humerus kırığı, plak vida, radyolojik parametre, Humerus fracture, plating, radiological parameter
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Neer'a göre 2,3,4 parçalı humerus kırıklarında açık redüksiyon ve plak vida tespiti yapılan hastalarda redüksiyon kalitesini ve doğruluğunu radyolojik parametrelerle değerlendirmek ve bunları fonksiyonel sonuçlarla korele etmektir. YÖNTEM: 2017 –2023 yılları arasında merkezimizde proksimal humerus kırığı tanısıyla açık redüksiyon ve kilitli plak-vida tespiti yapılan, post op en az 1 yıl takibi olan, uygun her iki taraf omuz AP röntgeni, muayene kayıtları, ameliyat notları ve epikrizi olup kriterlere uyan 30 hasta çalışmaya dahil edildi. Postoperatif takip röntgenleri sağlıklı taraf ile kıyaslanarak lateral humeral offset (Lho), tuberkülum majus-baş apeksi arası mesafe (Tm-ba), baş çapı ve yüksekliği (Bç, By), humerus başı ve humeral şaft arasındaki açılar (Bşa, Ccd), perpendiküler merkez uzunluğu (Pm), perpendiküler yükseklik (Py), vertikal yükseklik (Vy) verileri hesaplandı. Yanısıra hastalara kontrol muayenelerinde uygulanan Constant ve Murley skorlama anketi sonuçlarına göre ayrılan gruplar arasında (kabul edilebilir sonuç/ kötü sonuç) bahsi geçen radyografik parametreler analiz edildi. BULGULAR: Omuzun travma öncesi ve sonrası radyolojik parametrelerinden Lho, Tm-ba, By, Pm, Bç ve Py değerlerinin ortalamaları cerrahi öncesinde sonrasına göre anlamlı ölçüde daha yüksektir. Vy, Ccd, Bşa açısından anlamlı fark bulunmamıştır. Radyolojik parametre ortalamalarının fonksiyonel sonuçlara göre farklı olup olmadığı incelendiğinde Lho ve Py ortalamalarının kabul edilebilir fonksiyonel sonuçta kötü fonksiyonel sonuca göre anlamlı ölçüde yüksek olduğu bulunmuştur. Tm-ba, Bç, By, Pm, Vy, Ccd ve Bşa parametrelerinde ise anlamlı fark çıkmamıştır. SONUÇ: Optimal postoperatif sonuç alabilmek için fizyolojik omuz morfolojisinin mümkün olduğunca en iyi şekilde rekonstrüksiyonu gerekmektedir. Bu yolda gerek preoperatif tanı ve planlamada gerekse intraoperatif olarak bize kılavuzluk edecek gerekli fizyolojik referans değer aralıkları ve radyolojik parametreleri bilmek gereklidir. Tuberculum majusun anatomik redüksiyonu, medial kolon restorasyonu, normal baş boyun diziliminin sağlanması komplikasyonlardan kaçınmak, revizyon oranlarını düşürmek ve klinik iyileşme sağlamak açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Clinical and radiological outcomes of plate-screw osteosynthesis in proximal humerus fractures. INTRODUCTION AND AIM: The aim of this study is to evaluate the quality and accuracy of reduction using radiological parameters in patients with 2-, 3-, and 4-part proximal humerus fractures (Phf) classified according to the Neer classification who underwent open reduction and internal fixation with plates and screws. Additionally, the study seeks to correlate these radiological findings with functional outcomes. METHOD: Thirty patients who underwent open reduction and locked plate fixation for proximal humeral fractures at our center between 2017 and 2023, with at least one year of follow-up, were included. Inclusion criteria were the availability of bilateral AP shoulder radiographs, clinical notes, surgical and discharge reports. Postoperative radiographs were compared with the healthy side, measuring parameters such as lateral humeral offset (Lho), greater tuberosity–articular surface distance (Gt-as), head diameter and height (Hd, Hh), head-shaft angle (Hsa, Ccd), and various vertical and perpendicular distances (Pc, Ph, Vh). These measurements were analyzed in relation to clinical outcomes based on the Constant-Murley score. RESULTS: Preoperative Lho, Gt-as, Hh, Pc, Hd, and Ph values were significantly higher than postoperative values. No significant differences were found for Vh, Nsa, and Hsa. Lho and Ph were significantly higher in patients with acceptable outcomes. Other parameters showed no significant differences. CONCLUSION: Optimal postoperative outcomes require the best possible reconstruction of physiological shoulder morphology. To achieve this, it is essential to be aware of the necessary physiological reference ranges and radiological parameters, both for preoperative planning and intraoperative guidance. Anatomical reduction of the greater tuberosity, restoration of the medial column, and correct alignment of the head-neck relationship are crucial for avoiding complications, reducing revision rates, and achieving clinical recovery.