Farklı vaka zorluk sınıfına sahip dişlerin endodontik tedavi sonrasındaki ağrı ile ilişkisinin değerlendirilmesi: Klinik çalışma
Evaluation of the relationship between different difficulty classes of teeth and post-endodontic treatment pain: Clinic study
  1. Tez No: 967163
  2. Yazar: NAGİHAN KOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA PERTEK HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Endodontik zorluk değerlendirme aracı, görsel analog skala, kök kanal tedavisi, postoperatif ağrı, Endodontic complexity assessment tool, postoperative pain, root canal treatment, visual analog scale
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, Endodontik Zorluk Değerlendirme Aracı (E-CAT) kullanılarak sınıf 1 (düşük zorluk), sınıf 2 (orta zorluk), ve sınıf 3 (yüksek zorluk) şeklinde sınıflandırılan dişlerin endodontik tedavi sonrasındaki belirli zaman noktalarında (1., 3., 5., ve 7. günlerde) deneyimledikleri postoperatif ağrı düzeylerini değerlendirmek ve vaka zorluk derecesi ile ağrı düzeyi arasındaki olası ilişkiyi ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya, dahil edilme kriterlerini karşılayan ve 15 yaşından büyük 162 hasta alınmıştır. Tüm tedaviler, tek bir operatör tarafından ve tek seansta gerçekleştirilmiştir. Vakalar, E-CAT formuna göre düşük (0-5), orta (6-11) ve yüksek (12 ve üzeri) zorluk olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Postoperatif ağrı düzeyleri, işlem sonrası (1., 3., 5. ve 7. Günlerde) görsel analog skala (GAS) ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Vakaların %32,7'si düşük, %34,0'ı orta ve %33,3'ü yüksek olarak sınıflandırıldı. E-CAT skorları ile tedavi süresi arasında anlamlı ve pozitif korelasyon bulundu (r=0,540, p0,05). Ancak, daha önce restorasyon yapılmış dişlerde ve RT uygulanan vakalarda postoperatif ağrı düzeyi anlamlı derecede daha yüksek bulundu (p=0,016). Sonuç: Artan vaka zorluğu, daha uzun tedavi süreleri ve postoperatif ağrı görülme sıklığı ile ilişkilendirilmiş olsa da, ağrı şiddeti açısından zorluk grupları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the levels of postoperative pain experienced at specific time intervals (on the 1st, 3rd, 5th, and 7th days) following endodontic treatment in teeth classified as Class 1 (low difficulty), Class 2 (moderate difficulty), and Class 3 (high difficulty) according to the Endodontic Complexity Assessment Tool (E-CAT), and to investigate the potential relationship between case difficulty level and pain intensity. Materials and Methods: A total of 162 patients over the age of 15 who met the inclusion criteria were enrolled in the study. All treatments were performed in a single visit by the same operator. Cases were classified into three groups low (0-5), moderate (6-11), and high (12 and above) difficulty according to the E-CAT form. Postoperative pain levels were assessed using a Visual Analog Scale (VAS) on days 1, 3, 5, and 7 following the procedure. Results: Of the cases, 32.7% were classified as low difficulty, 34.0% as moderate, and 33.3% as high difficulty. A significant positive correlation was found between E-CAT scores and treatment duration (r=0,540, p0.05). However, postoperative pain was significantly higher in teeth with previous restorations and in RT cases (p=0.016). Conclusion: Although increased case complexity has been associated with longer treatment durations and a higher incidence of postoperative pain, no significant difference has been found in pain severity among the difficulty groups.